U donjovakufskom Domu kulture izvedena predstava "Komuna"

Na sceni donjovakufskog Doma kulture u utorak 05.decembra izvedena je pozorišna predstava „Komuna“, koja je autorski projekt Olivera Jovića i Šabana Mujkanovića.

Riječ je o specifičnom pozorištu koji se ne zasniva na dramskom tekstu, nego je stvoreno iz intervjua sa stvarnim ljudima o određenoj temi. Potreba za umjetničkim tretiranjem stvarnosti na sceni, suočavanjem sa bolnim i prešutno potisnutim istinama, nesporno je glavni motiv za nastanak ove predstave, kazao nam je Šaban Mujkanović, jedan od autora i glumac u predstavi.

Predstava propituje poziciju pojedinca u današnjem društvu konzumerizma i njegovu borbu sa različitim vidovima ovisnosti i predrasuda koje takvo društvo proizvodi. Autori predstave su tokom istraživačkog rada proveli nekoliko dana u zajednici „Milosrdni otac“ u Međugorju i prikupljali intimna svjedočanstva osoba koja su doživjele traumatična životna iskustva.

Vodeći se time da pozorište može biti ogledalo društvene stvarnosti i da umjetnost može kritički razmatrati društvene odnose i probleme, odlučili su se za produkciju predstave izvedbeno drugačije koncipiranu od klasičnih narativa dramskog pozorišta.

Autori predstave su Oliver Jović i Šaban Mujkanović koji ujedno i igra u predstavi. Muziku potpisuje Mirza Lendo, a video Asp THE GreAt.

JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf navedenom pozorišnom predstavom uvela je donjovakufsku publiku u zimsku kulturnu sezonu.

Vezano: