Lana Lončar: Kako su Nerko i njegov ruksak stigli iz malog mjesta u veliki svijet (2/3) - Europa

Jednom je neko rekao da je sreća putovanje, a ne destinacija. Međutim, sigurna sam da je Nerko bio i više nego sretan kad je na svom prvom putovanju stigao u Italiju, kolijevku europske civilizacije. Bila je 2014. godina, za Nerkina putovanja presudna godina u kojoj će se on prvi put ohrabriti na backpacking.

                                                                                               Italija - Rim

Avionom je iz Dubrovnika stigao u Milano, odakle je svoj put u Veneciju, Firenzu, Bolonju i Rim nastavio vozom. Koliko vam u ovakvim putovanjima može pomoći poznavanje pogodnosti koje nude niskobudžetne prijevozne kompanije, govori činjenica da je kartu za voz rezervisao dva mjeseca unaprijed i stoga je platio – deset eura.

                                                                             
Italija - Milano

U Firenzi se prvi put Nerko okušao i u couch-surfingu. Domaćin mu je bio muškarac koji je u svoju kuću istovremeno primio čak šest turista iz cijelog svijeta. Velikodušni talijanski domaćin zauzvrat je imao priliku iskušati Nerkino kulinarsko umijeće i probati tradicionalni bosanski lonac. Uz nezaobilazne kulturne ljepote ove muzej-države koje je imao priliku vidjeti, Nerko kao vrhunac putovanja izdvaja susret s papom Franjom u Vatikanu. Igrom slučaja, desilo se da je dan kad je Nerko stigao u Vatikan bio dan kada je papa izašao pozdraviti okupljenu svjetinu, a naš Nermin, komunikativan i snalažljiv kakav jeste, uspio je s njim uspostaviti direktni kontakt i tako ostvariti nešto što zaigurno priželjkuju milioni katoličkih vjernika širom svijeta.

Naredne godine, u sklopu nastavka putovanja Europom, Nerko je obišao pet država i deset gradova. Avion za Brisel trebao je krenuti iz Rijeke, u koju je stigao prerano, pa je noć proveo - spavajući na klupi.

"Tada je to za mene bio izazov", kaže Nerko "A danas je sastavni dio mojih putovanja".

U Briselu je probao čuvene belgijske vafle i kupio autobusnu kartu za Amsterdam – za 1,5 euro. Amsterdam je obišao u tipičnom holandskom stilu – na biciklu, a izdvaja i to da je u hostelu spavao u sobi s dvanaest kreveta.

"Zvuči mnogo gore nego što jeste", pojašnjava uz smijeh.

Kao svoj najdraži grad u europskim putovanjima, te grad kojem se stalno i rado vraća, izdvaja Berlin. Tu je ostvario i svoju veliku želju - učestvovao je na Openair Karaoke u Mauerparku, gdje ga je kako pjeva slušalo stotine ljudi. Naredna destinacija bio je Prag, kojeg izdvaja kao jednog od najljepših gradova, Dresden, a nakon toga i Frankfurt, u kojem je slučajno naišao na ćevabdžinicu sa sarajevskim ćevapima. Ionako tanki budžet u Frankfurtu je gotovo potpuno ispario, pa je do svoje posljednje destinacije, Heilbronna, Nerko odlučio stopati. Međutim, na autoputu ga je zaustavila policija i tražila mu dokumente na uvid, s obzirom na tadašnja previranja na europskoj političkoj sceni zbog velikog priliva izbjeglica s Bliskog Istoka. Prijevoz je uspio pronaći tek nakon dva i po sata stopanja, što nam govori da biti backpacker ponekad nije nimalo lako. Ljude koje je upoznao na putu, Nerko je pitao - što za njih znači putovati?

 

                                                                                                      Prag

Na njihove odgovore da putovanje predstavlja slobodu, istraživanje, avanturu, upoznavanje drugih običaja i kultura, ima dodati samo jedno – putovanje je najprije upoznavanje samoga sebe.

                                                                                                    Dresden

 

Izvor: Novum.ba

Vezano: