Održana tribina za povratnike u Kiseljak i Kreševo

Noćas je u Vakufskom centru u Kiseljaku održana tribina „Programi pomoći održivog povrtaka-zapošljavanje/samozapošljavanje u privredi“, a koju je organizovalo Udruženje poljoprivrednika Zelena panorama.

Iako je na tribini gost trebao biti ministar iz Ministarstva Izjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić, isti je zbog neodloživih obaveza morao da odgodi gostovanje, te su umjesto njega tribinu vodili uposlenici ovog Ministarstva Nisvet Mujanović i Sead Kopić.

„Vjerujte da ministar nije mogao da dođe jer je imao neodloživih obaveza, ali obaveza koje će da pomognu povratnicima. Sastanci koje ima su u cilju obezbijeđivanja bolje pomoći povratnicima. Ministarstvo nastavlja sa programima pomoći, mi smo tu da pomognemo i vrlo rado dolazmo u Kiseljak. Ovo je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u koje mi dolazimo, jer obično nama dolaze ljudi iz sredina u kojima su izbjeglice. Raduje nas ovakav odziv i Kiseljak je posebna sredina koju treba podržati“, rekao je Nisvet Mujanović okupljenima.

Sead Kopić dao je prisutnima informacije o Ministarstvi izbjeglica i raseljenih osoba, koje je jedino koje djeluje na prostoru cijele BiH.

„Mi pomažemo povratnicima i u RS i u FBiH. Molio bih vas da redovno pratite javne pozive kako biste mogli da odbijete sredstva. Uskoro će biti tu i start up programi za poduzetnike povratnike.“, rekao je između ostalog Sead Kopić.

Admir Čeho se zahvalio Asmeru Japauru, predsjedniku OO SDA Kiseljak, jer je posredovao prilikom dogovora u vezi sa ovom tribinom, a potom je prisutnima dopušteno da postave pitanja i susgestije.

Prisutni povratnici imali su sugestije u vezi sa transparenstnošću raspodjele sredstava u nekim sredinama, ali i teškim položajem povratnika u mjesta u kojima su manjina.

Cijeloj tribini je prisustvovalo oko sedamdeset povratnika.

novum.ba

Vezano: