Bitcoin opada, poznati stručnjak tvrdi da je ovo početak kraja kriptovaluta

foto: Google

foto: Google

Kada se u javnosti počelo govoriti o kriptovalutama i bitcoinu kao najjačem predstavniku, djelovalo je da ćemo uskoro pospremiti novčanike, novčanice i kovanice u historiju.

Još je zanimljivije bilo pratiti rast ove kriptovalute, koja je bila narasla do 20.000 američkih dolara.

Tako je neko ko je u početku kupio 50 bitcoina po cijeni od nekoliko dolara, prodajom bitcoina pred sami kraj 2017.mogao da postane milioner.

Stručnjaci su od prvog dana upozoravali na činjenicu da kriptoalute nemaju "zaleđinu", dok su vlasnici i pobornici kriptovaluta to tumačili kao pokušaj uništavanja bitcoina.

Poznati ekonomski stručnjak Nouriel Roubini, koji je predvidio svjetsku ekonomsku krizu prije deset godina, također je mišljenja da je bitcoin "balon" koji će brzo ispuhati.

Da bi Roubini mogao biti u pravu govori i podatak da je vrijednost bitcoina od Božića, kada mu je vrijednost "skočila" na 20.000 američkih dolara, opala na nešto iše od 7.000 američkih dolara.

Roubini podsjeća da ovo nije prvi slučaj "ekonomskog balona", te je podsjetio kako su u Holandiji u 17.stoljeću ljudi davali više od godišnje plate, ali i prodavali nekretnine i zaduživali se, kako bi mogli da učestvuju u kupovini lukovica tulipana, jer im je cijena enormno rasla i predstavljali su "bitcoin" svog vremena.

Treba li spomenuti da su cijene lukovica strmoglavo pale preko noći, a "ulagači" u ovu "valutu" su propali.

Kao jedan od razloga pada vrijednosti bitcoina navodi se i regulativa koja se uvodi u vezi sa kriptovalutama. Tako su pojedine zemlje zabranile korištenje kriptovaluta, druge pokušavaju da ih regulišu, dok se u trećim i dalje koriste kao sredstvo plaćanja.

novum.ba

Vezano: