Lana Lončar: Kako su Nerko i njegov ruksak stigli iz malog mjesta u veliki svijet (3/3)

Azija. Na ovom, najvećem, kontinentu, 60% čovječanstva našlo je svoj dom. Kolijevka svjetske civilizacije ime je dobila po frazi u asirijskom jeziku koja označava izlazak sunca ili istok. S čudesima Azije Nerko se upoznao u ljeto 2016. i 2017. godine. Upoznavanje ovog kontinenta 2016. godine, Nerko je započeo obilaskom Tajlanda, Vijetnama, Kambodže, Malezije i Singapura.

Za Tajland, takozvanu "zemlju osmijeha", Nerko kaže da mu je to najdraža država koju je posjetio. Tajlanđane opisuju kao najgostoljubljivije ljude na svijetu, zaista uvijek vedre i nasmijane. Kao najzanimljiviji doživljaj iz Bangkoka izdvaja vožnju kolima Hitne pomoći. Naime, na ulici je zaustavio neke ljude da ih pita u kojem se smjeru nalazi State Tower, na što su mu oni ponudili prijevoz do tamo. Ispostavilo se da su u pitanju bili vozači kola Hitne pomoći. Ono što ga je potreslo na ovom putovanju potreslo bio je obilazak Polja smrti, odnosno masovnih grobnica iz vladavine Crvenih Kmera u Kambodži. Polja smrti sada su pretvorena u muzej u kojem je izloženo 5000 ljudskih lobanja, kategoriziranih po dobi i spolu. Kao zanimljivost u glavnom gradu Kambodže, koja je dio Pokreta nesvrstanih, izdvaja ulicu na koju je nabasao, a ime nosi po - Josipu Brozu Titu.

Tajland

Nakon poteškoća s dobivanjem vijetnamske vize, Nerko se ponovo okušao u couchsurfingu. Lokalcima u Vijetnamu je, kao bijelac, bio prava atrakcija, pa su ga često pozivali u svoje kuće na ručak ili tražili da se s njim slikaju. Kao najljepši grad na ovom putovanju izdvaja Kuala Lumpur, čije su ga građevine i svjetla, i nakon toliko proputovanih država, uspjeli oduševiti. Vodič u Kuala Lumpuru bio mu je njegov couchsurfing prijatelj Samir. U Vijetnamu je ostao zatečen gužvom. Ho Chi Minh je grad u Vijetnamu kojim dnevno prođe 10 miliona ljudi, od čega 5 miliona lokalaca, a isto toliko ih u gradu vozi i motor. Putovanje je 2016. godine završeno posjetom Singapuru, čiji je aerodrom pet godina zaredom bio proglašavan najboljim na svijetu. Tu je prvi put probao žablje meso, za koje kaže da je nalik "piletini s manje mesa, a više kostiju".

Proputovanje Azijom nastavilo se 2017. godine odlaskom u Indiju. Tu je posjetio nezaobilazni Taj Mahal, ali i prebolovao stomačni virus poznatiji kao "Delhi Belly". U oporavku su mu pomogli cimeri iz hostela. U Indiji je Nerko prisustvovao i svetom činu spaljivanja tijela pokojnika u rijeci Ganges. Naredna postaja bio je Nepal, gdje je uslijedilo samostalno penjanje na Himalaje. Nerko se hrabro odlučio da u osvajanje Himalaja ide bez vodiča, tako što je za 40 dolara kupio dozvolu za penjanje, rutu je pratio na mapi, a spavao je u hostelima koje je našao usput. Put koji je odabrao za penjanje predstavlja najlakšu rutu na Himalajima koja vodi do Annapurne, vrha visokog skoro kao Mount Everest. Ova ruta namijenjena je turistima koji financijski ili fizički nisu u mogućnosti da stignu do Mount Everesta.

Indija

Naredna postaja za Nerku je bila Kina. Doživljaj u Pekingu opisuje kao najstresniji na dosadašnjim putovanjima. Naime, čak pet dana je čekao da mu u Pekingu odobre vizu za Mongoliju, jer u tamošnjoj ambasadi nikada nisu čuli za Bosnu i Hercegovinu. Ulazak u Mongoliju bio je neophodan jer je otamo kretala Transsibirska željeznica odakle će Nerko krenuti za Moskvu.

U međuvremenu je vidio i jedno od sedam svjetskih čuda - Kineski zid, i u Xianu išao na jedan od najsmrtonosnijih uspona na svijetu. Posljednja stanica bila je Moskva. U transsibirskom vozu Nerko je proveo punih pet dana bez interneta, tuša i izlaska iz voza. Kupe je dijelio sa dvoje Rusa.

Putovanja u Aziju Nerko spominje s oduševljenjem najprije ljudima. Njihova toplina, gostoprimljivost i volja da s njim podijele i najmanje što imaju ostaje kao trajni podsjetnik da su krajnji cilj putovanja ljudi, a ne mjesta. Nerko se nada da će se uskoro vratiti u Aziju i završiti obilazak najvećeg kontinenta, ne sumnjajući da će ga ljudi koji ga čekaju na stazama njegovih putovanja još jednom oduševiti i dati mu vjeru da je svijet ipak prelijepo mjesto za život.

Nerkine avanture možete pratiti na blogu http://www.escapecomfort.com ili facebook stranici Escape Comfort.

Izvor: Novum.ba

Vezano: