Intervju sa Husom Sušićem, načelnikom Općine Donji Vakuf

Načelnik Huso Sušić već deset godina je na čelu Općine Donji Vakuf i tokom ovog perioda realizirao je vrlo značajne projekte

Načelnik Huso Sušić već deset godina je na čelu Općine Donji Vakuf i tokom ovog perioda realizirao je vrlo značajne projekte

Dolazak investitora, otvaranje novih proizvodnih pogona, pružanje mogućnosti renomiranim bh. kompanijama da se ostvaruju i na području općine Donji Vakuf, sa mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta, demantuje sve one koji općinu Donji Vakuf stavljaju u manje razvijene općine.

U Donjem Vakufu protekle godine realizirano je nekoliko važnih projekata koji su direktno utjecali na poboljšanje uvjeta života građana ove općine. O njima, ali i planovima Općine za narednu godinu za portal Novum.ba govorio je načelnik Donjeg Vakufa, Huso Sušić.

Načelnik Sušić, odgovarao je na pitanja vezano za otvorenje proizvodnog pogona „OLIP“ ,TC „Bingo“, te izgradnje i stavljanja u funkciju hladnjače firme „Bosnaplod“. 

NOVUM: Općinu Donji Vakuf uglavnom stavljaju u manje razvijene općine Federacije BiH. Međutim, aktuelno investiranje i otvaranje novih radnih mjesta u Donjem Vakufu demantuje takve natpise.  Načelniče Sušić, svjedoci smo dolaska uglednih bh. kompanija u Donji Vakuf, koliko će to utjecati na bolji život žitelja općine?

Meni je izuzetno važna trenutna situacija u Donjem Vakufu, važan mi je grad uopšte, bitna mi je privreda i infrastruktura. Činim sve da se poboljšaju uslovi života naših građana kroz sve segmente, od infrastrukture do pružanja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.“

NOVUM: Renomorana bh. kompanija za proizvodnju obuće „OLIP“ otvara proizvodni pogon i u Donjem Vakufu

„Naš cilj je oduvijek bio razgovor te pružanje mogućnosti novim inverstitorima da dođu u naš grad. Građanima Donjeg Vakufa je poznato da smo razgovarali sa investitorima iz Turske i uvijek je bilo nekih naznaka uz obećanja da će doći do otvranja proizvodnih pogona, pa tako i novih radnih mjesta. Kada je u pitanju kompanija „ OLIP“, nakon uspostavljanja kontakata i razgovora našli smo način i ponudili im kapacitete koji nisu u vlasništvu Općine, a koje su investitori prihvatili. Zainteresirani ulagači su sa vlasnikom ponuđenog prostora potpisali ugovor, kako na moje zadovoljstvo tako svih građana Donjeg Vakufa. Razgovori su išli u tom pravcu da se prvobitno očekuje zapošljavanje oko 100 ljudi, da bi se kasnije ti kapaciteti povećali gdje bi posao moglo naći i oko 300-400 radnika. Prema informacijama investitora, tačnije kompanije OLIP, do 1. aprila posao će započeti sa kapacitetom od 100-150 radnika, koji bi prošli obuku, te bi se kasnije ti kapaciteti povećavali.

NOVUM: Nakon što su u općini Donji Vakuf proteklih godina svoje trgovačke objekte otvorili „Best“ Novi Travnik, te „Robot“ Sarajevo, građanima Donjeg Vakufa svoja vrata bogatog asortimana u petak 16. februara, otvara i poznati bh.brend iz segmenta trgovačkih lanaca „Bingo“.

„Predstavnici „Binga“ bili su zainteresirani za otvaranjem TC i u Donjem Vakufu. Otkupili su objekat koji je bio u vlasništvu Vakufske banke. Odlučili su da investiraju u našu Općinu, a mene čini sretnim činjenica da će posao naći oko 30 naših sugrađana, što će dodatno poboljšati život građana Donjeg Vakufa“

NOVUM: Po svemu sudeći dolaskom 2018. godine građanima Donjeg Vakufa pružaju se mogućnosti novih zapošljavanja kroz različite privredne segmenete. U industrijskoj zoni „JANJ“ u Donjem Vakufu, u kojoj posluju različiti privredni subjekti, veliki broj Donjovakufljana dobio je priliku za zapošljavanje. Firma „Bosnaplod“ iskazala je interes za otvaranjem novog pogona hladnjače, a načelnik Sušić za portal Novum.ba pojašnjava

„Općina Donji Vakuf kao i susjedne općine poznate su po proizvodnji jagodičastog voća tako da su kapaciteti hladnjača ključni za razvoj ove proizvodnje. Predstavnici firme „Bosnaplod“ su vidjeli svoj interes i došli da razgovaraju sa nama. S tim u vezi, ponudili smo im prostor uz određene uslove, što je na moje zadovoljstvo prepoznalo i Općinsko vijeće. Radi se o kapacitetu hladnjače od 2.000 tona. Iako u Donjem Vakufu već postoje hladnjače, mislim da je dobro da imamo dobru i zdravu konkurenciju, posebno radi poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom jagodičastog voća. Prema mojim informacijama, ovdje bi se trabalo uposliti najmanje 10 inženjera iz te struke i još 10-tak drugih radnika.

Moderna Sportska dvorana otvorena je na Dan državnosti 2016.godine

                             Moderna Sportska dvorana otvorena je na Dan državnosti 2016.godine

Načelnik Huso Sušić već deset godina na čelu je Općine Donji Vakuf i tokom ovog perioda realizirao je vrlo značajne projekte. Završena je izgradnja moderne Sportske dvorane, projekta vrijednog više od 2,5 miliona KM. Pored toga, uklonjen je objekat neizgrađenog Doma kulture na kojem je izgrađen moderni TC Robot. Tokom svog mandata, načelnik Sušić je u proteklom periodu radio na uređenju industrijske zone JANJ koja je privukla brojne investitore, a samim tim otvoren je znatan broj firmi i preduzeća u kojima je posao pronašlo nekoliko stotina Donjovakufljana.

Pored toga, u potpunosti je završena putna komunikacija Prusac – Ajvatovica a uređen je i prostor Parka prirode Ajvatovica sa pratećom infrastrukturom.

Načelnik Sušić sa svojim Službama, te zahvaljujući projektima, uradio je dio lokalnog puta Donji Vakuf – Kamenjača ali i ulicu Zlatnih ljiljana u centru grada.

Ovo je samo dio onoga što je načelnik Sušić uradio tokom svog mandata, što su i građani prepoznali, jer mu na lokalnim izborima iznova daju svoje povjerenje.

Novum

Vezano: