Pročitajte kako čokolada pomaže kod upale grla

Sljedeći put kad osjetite bolno peckanje u grlu i kad vas ono toliko zaboli da ne možete da gutate čvrstu hranu, prije nego što zgrabite sirup za kašalj, pojedite malo crne čokolade.

Alin Mauris, profesor i vođa odjeljenja za kardiovaskularne i respiratorne studije Univerziteta u Halu, došla je do zaključka da čokolada bolje djeluje na kašalj i bol u grlu od većine lijekova.

Ranije studije su pokazale da su se pacijenti koji su pili lijekove sa ekstraktom kakaoa za oko dva dana brže oporavili od onih koji su pili uobičajene sirupe protiv kašlja.

Druga studija sprovedena u Londonu pokazala je da kakao sadrži alkaloid koji ima bolji efekat od kodeina, analgetika koji se najčešće koristi u lijekovima za grlo.

Za sve to postoji logično objašnjenje – čokolada ima ljepljiviju strukturu od uobičajenih lijekova za kašalj, pa stvara bolji zaštitni sloj na zidovima grla i zaustavlja nervne završetke koji aktiviraju kašalj.

Novum

Vezano: