Kompanija iz BiH gradi stadion za nogometno SP u Kataru

Foto: sc.qa

Foto: sc.qa

Kompanija VS Trend iz Bihaća, jedan je od izvođača radova na stadionu kapaciteta 60.000 mjesta u Kataru koji se gradi zbog poboljšanja infrastrukture za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se tamo odigrati 2022.godine.

Tačnije radi se o stadionu naziva Al Bayt u gradu Al Khor u Kataru, a koliko je ovaj stadion bitan u cijeloj priči oko SP govori podatak da će se na njemu igrati polufinale SP u nogometu 2022.godine.

Izgradnja stadiona vrijedit će preko 700 miliona eura, a kako napominju organizatori, sigurno je da će ovaj stadion biti atraktivan, ali i konkurencija najsavremenijim svjetskim stadionima.

Stadion je ime dobio od "bayt al sha’ar" što predstavlja tendu-šator kakve su koristili nomadi u Kataru, te će svojim izgledom i podsjećati na šator.

Direktor VS Trenda, Sabahudin Blažević, rekao je da na ovom projektu trenutno radi 250 radnika iz cijele BiH.

Stadion Al Bayt najavljen je kao objekat koji ne samo da će zadovoljiti sve kriterije FIFA-e, već će postaviti nove standarde održivosti energije i zaštite okoline. Zahvaljujući primjeni najnovijih GSAS i LEED standarda, fudbalski mečevi moći će se igrati na umjerenim temperaturama čak i po ljetnim vrućinama, piše Biznis info.

"Al Bayt je jedan od dva stadiona na kojem će naši radnici biti angažovani. O ovom poslu razgovarano je tokom Biznis foruma Bosna i Hercegovina – Država Katar održanog u Dohi prije nekoliko dana. Pregovori oko dobijanja posla na još jednom stadionu su u završnoj fazi i očekujemo da radovi krenu u oktobru.", rekao je Blažević za Biznis info.

Na kraju treba spomenuti da je VS Trend iz Bihaća kompanija specijalizovana za rad na unutrašnjosti, a posebno na kruzerima i da u ovoj oblasti predstavlja samu kremu svjetskih firmi. Trenutno je 500 radnika ove kompanije aktivno u Italiji, SAD-u, Finskoj, Rumuniji, i Singapuru.

novum.ba

Vezano: