Danas je 'Međunarodni dan planinara'

Danas, 07. marta se obilježava “ Međunarodni dan planinara“ ,kojim se ima namjera informisati javnost o planinskim vrijednostima, ukazati na neophodnu potrebu zaštite osjetljivih planinskih ekosistema i rješavanje postojećih problema, ali i razvijanje svijest o unaprjeđenju života ljudi u planinskim zajednicama.

Planine zauzimaju gotovo dvije trećine teritorije BiH, te s pravom možemo kazati da pripadamo velikoj porodici brdsko-planinskih zemalja u svijetu koje obiluju izuzetnim rudnim i šumskim bogatstvom, neprocjenjivim čistim i pitkim izvorima vode i raznolikim endemskim biljnim i životinjskim svijetom.

Planinarenje je jedan od najpopularnijih zdravih vidova vježbanja, ali i dealan način za održavanje i poboljšavanje psihofizičke kondicije. Pored toga što relaksira, opušta dušu i tijelo, hodanje također jača mišiće cijelog tijela, posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova. Također, podstiče imonološki sistem, te pozitivno djeluje na rad srca i krvotoka.

Planinareći prvenstveno upoznajemo prirodu, prostor, ali i nove ljude koje veže istinska ljubav prema prirodi. PLaninarstvo je stil i način života,koji uključuje niz različitih i zanimljivih aktivnosti kojima se uveliko doprinosi fizičkoj i psihičkoj ravnoteži tijela.

Novum.ba

Vezano: