Travničanka Anela Križanac kroz 'Korak do Bosne' oživljava san koji je fra Ivan Franjo Jukić usnio

  • Foto: Franjevačka teologija Sarajevo
  • Foto: Franjevačka teologija Sarajevo
  • Foto: Franjevačka teologija Sarajevo
  • Foto: Franjevačka teologija Sarajevo
  • Foto: Franjevačka teologija Sarajevo

Foto: Franjevačka teologija Sarajevo

Na Svejtski dan teatra, 27.03. ove godine, na Franjevačkoj teologiji Sarajevo, premijerno je izvedena predstava „Korak do Bosne“, koju je režirala mlada Travničanka, Anela Križanac. Tekst je, prema predlošku Ivana Lovrenovića, dramatizirala Nada Đurevska, a priča prati fra Ivana Franju Jukića, svojevrsnog revolucionara bosanske histroije, koji je za života zagovarao kulturne i lične slobode, slobodu štampe i svjetovno školstvo. Jukić je pisao i pod pseudonimom Slavoljub Bošnjak, čime je isticao svoju bezuvjetnu ljubav prema Bosni.

Anela Križanac, diplomirana dramaturginja, uposlenica je Hrvatskog kulturnog centar „Nova Bila u kojem je 2006. godine osnovala Kazalište mladih „Korifej“, koje se do sada okrunilo sa 17 značajnih premijera. Od 2012. godine radi u studentskom teatru Franjevačke teologije u Sarajevu gdje je realizovala 12 predstava, od kojih ne najuspješnija „Kraljica Bosne“.

Kao i naša prethodna predstava „Kraljica Bosne“, tako i ova predstava „Na korak do Bosne“ u prvi plan stavlja junake koji nam, u današnje vrijeme bude pomalo usnulu ljubav prema našoj domovini, Bosni i Hercegovini. Veliki Arthur Miller je rekao: 'U doba u kojem diplomacija i politika imaju tako užasno kratke i slabe ruke, nježne ali katkad duge, ruke umjetnosti moraju nositi odgovornost održavanja ljudske zajednice na okupu', kazala je Križanac, te dodala da se njihove predstave posljednjih godina bave temom domovine

„Na korak do Bosne“ govori o Jukićevom životu u samostanu, njeguvoj borbu za prosvjetiteljstvo, te o sukobu sa Omer- pašom Latasom. Jukić je bio narodni prosvjetitelj, volio je svoju domovinu, te izgarao za idejom o štampanju i izdavanju knjiga kako bi svoj narod obrazovao, ali ipak u Beču, u izgnanstvu, protjeran iz Bosne, umire ostavljen i sam, na korak do Bosne.

Stoga je priča „Na korak do Bosne“ vrlo aktuealna i rekla bih i poticajna jer ljudska veličina kakv je fra Ivan Franjo Jukić zasigurno može stajati kao uzor iskrenog ljubitelja svoga bosanskog naroda i svoje domovine“, dodaje Anela, a na pitanje kako je publika prihvatila predstavu, te hoće li nastaviti baštiniti Jukićevu želju kazala je:

Kada sam krenula u proces nastanka ove predstave, mogu reći kako sam osjećala veliku odgovornost i određeni strah. No, moj uigrani ansambl Studentskog teatra FTS ovorena srca i uma prihvatio je još jedan izazov. Vrlo sam zadovoljna najprije načinom našega kolektivnog rada, a kasnije i reakcijom publike, kazale je, te dodala planiraju ovu predstavu odigrati u štviše gradova BiH, pa i dalje, te da je veoma važno živjeti san koji je Jukić usnio.

Novum.ba

Vezano: