Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svijesti o autizmu obilježava se 2. aprila od 2007. godine, a time se želi skrenuti pažnja na sve veći broj autističnih osoba, odnosno onih koje imaju određeni neurobiološki poremećaj koji se manifestira nizom prepoznatljivih i manje prepoznatljivih pokazatelja.

Najčešći pokazatelji koji govore da dijete ima neki poremećaj iz autističnog spektra su teža socijalizacija i komunikacija s okolinom, poteškoće u verbalnoj komunikaciji, tečnosti izražavanja misli i razumijevanja slikovitog i dvosmislenog govora, potreba za poštivanjem ustaljenog reda i obavljanje svakodnevnih obveza na istovjetan, gotovo ritualan način, češća potreba za odvajanjem od drugih osoba, opsesivno fiksiranje na određene sadržaje i gotovo potpuna nezainteresiranost na ostale i drugo.

Dijagnoza autizma se obično postavlja u prvim godinama života, a prepoznaje se najčešće po djetetovoj pretjeranoj i stalnoj okupiranosti nekom igračkom ili nekim drugim predmetom, po nezainteresiranosti za okolinom i slabim reagiranjem na izvanjske podražaje, što nerijetko uključuje i neodazivanje na vlastito ime. Kod takve djece su uočeni neartikulirani govor i netipično obavljanje svakodnevnih radnji, poput jedenja, spremanja, igranja, slabo kontaktiraju s drugima preko pogleda u oči, znaju se neprimjereno hihotati, nekontrolirano vrtjeti predmete i drugo.

Novum.ba

Vezano: