INTERVJU/ Zerina Zupurović : Travnik će u naredna četiri dana biti centar muzičke umjetnosti BiH

Osnovna muzička škola u Travniku, značajna historijska građevina izgrađena davne 1903. godine, koja je prije osam godina proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, u periodu od 16. do 19. aprila, 2018. godine će biti domaćin 21. Otvorenog federalnog takmičenja učenika i studenata muzike.

 

Na takmičenje koje svake godine organizuje Udruženje/udruga muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine, a koje se prvi put održava na području Srednjobosanskog kantona u dva grada-u Travniku i Novom Travniku, ove godine prijavilo se 330 učesnika iz 28 muzičkih škola.

 

Tim povodom intervju sa direktoricom ove važne travničke muzičke odgojno-obrazovne ustanove, Zerinom Zupurović, smo dogovarali nekoliko dana, ali ne zamjeramo jer ipak oni su zaslužni što će Travnik po prvi put, u naredna četiri dana biti glavni muzički centar BiH u kojem će se okupiti brojni eminentni znalci i ljubitelj muzičke umjetnosti.

 

Željeli smo provjeriti da li je Travnik spreman za jedan ovako važan događaj, a zadovoljan osmijeh na licu direktorice ove muzičke ustanove nam je donekle odgovorio na pitanje.

 

 

Novum.ba: Osnovna muzička škola „Travnik“ kao jedinstven primjer dobro očuvanog javnog i filantropskog objekta koji je izgrađen za vrijeme velike urbane ekspanzije tokom austrougarskog perioda predstavlja zadužbinu porodice Fufić, te danas važi za veoma respektabilnu odgojno-obrazovnu instituciju u gradu koja je ujedno jedinstvena oaza brojnim ljubiteljima muzičke umjetnosti. Šta za Travnik i Travničane znači ovo prestižno takmičenje?

 

Zupurović: Ovo je naša odskočna daska. Travnik je i davne 1985.godine također bio domaćin ovog važnog muzičkog takmičenja, koje je ponovo pokrenuto nakon ratnih dejstava, 1998. godine, a evo 21 godinu kasnije se ponovo vratilo u Travnik. Iskreno me raduje činjenica da će Travnik u naredna četiri dana ugostiti brojne ljubitelje muzike, stručnjake i profesionalce iz ove oblasti, ali i mlade ljude koji će imati izuzetnu priliku za razmjenu iskustava, ali i za učenje i druženje. Na ovaj način, ćemo također prmovisati pored naše škole i naš grad, obzirom da će neki učesnici prvi put biti ovdje. Svakako očekujemo pozitivne rezultate i napredak u našem daljnjem radu.

 

Novum.ba: Već godinama unazad, ovo takmičenje je prepoznatljivo širom Bosne i Hercegovine, ali i dalje, koliko su ove godine mladi ljudi zainteresovani za učešće , te šta publiku u Travniku očekuje u naredna četiri dana?

 

Zupurović: I ove godine, kao i prethodnih godina vlada veliko interesovanje, o čemu zapravo svjedoči broj prijavljenih učesnika. Iako je prijavljeno 330 učesnika, obzirom da se radi o ansamblima, broj učesnika je udvostručen. Takmičenje će se odvijati na tri lokacije u Travniku, i to u Osnovnoj muzičkoj školi, Centru za kulturu općine Travnik i u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“. Ansambli će biti podijeljeni po kategorijama: osnovna, srednja muzička škola i akademija, a takmičit će se klavirski, duvački, gudački, gitarski, nestandardni i vokalni ansambli i orkestri. Imamo ukupno 28 osnovnih muzičkih škola prijavljenih iz F BiH. Ove godine takmičit će se učesnici iz četiri srednje škole, tri muzičke osnovne i srednje škole i tri muzičke akademije iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Mostara. Također zaprimili smo i dvije međunarodne prijave iz Dubrovnika i Vela Luke, te jednu prijavu iz Brčko distrikta.

 

 

Novum.ba: U periodu od 16. do 19. aprila, 2018. godine posjetitelje u Travniku i Novom Travniku očekuje raznovrstan program, koji naši čitatelji mogu pogledati OVDJE, te se informisati o satnici i mjestu održavanja aktivnosti. Ko će na ovom takmičenju predstavljati Travnik, te je li uopće Travnik spreman za jedan ovako velik i važan događaj, raspolažete li sa dovoljno tehničkog i prostornog kapaciteta ? Da li vam je neko pomogao u realizaciji i organizaciji ovog nesvakidašnjeg i značajnog projekta za grad Travnik?

 

Zupurović: Sutra će u Novom Travniku biti upriličeno svečano otvarenje 21. Otvorenog federalnog takmičenja učenika i studenata muzike, a u četvrtak u našoj školi završna aktivnost-zatvaranje takmičenja u okviru kojeg će biti organizovane brojne zanimljive muzičke aktivnosti. Travnik će predstavljati učesnik na odsjeku gitare u klasi prof. Ade Klobodanovića, te se nadamo uspješnoj prezentaciji. I Travnik i naša škola su spremni i opremljeni neophodnim kapacitetima, te svakako moram spomenuti naše pokrovitelje i sponzore bez kojih ovo ne bi bilo moguće realizovati, a zahvala ide: Predsjedniku FBiH Marinku Čavari, Vladi SBK/KSB, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, Općini Travnik, KŠC „Petar Barbarić“, Centru za kultru općine Travnik, te Zavičajnom muzeju „Travnik“, a svakako dužna sam spomenuti i naše sponzore, a to su: JKP "Bašbunar", Sparkasse bank, Turistička agencija „Divan“, Turistička agencija „Santours“,Vijeće roditelja, pekara „Ampek“ i caffe „Premier“.

 

Novum.ba: Članovi JU Osnovne muzičke škole „Travnik“ su vrlo često nositelji brojnih različitih društvenih događaja u gradu, te je vaše učestvovanje u kulturnom životu Travnika nemjerljivo, koje aktivnosti posebno izdavajate?

 

Zupurović: Imamo raznovrsne koncerte i aktivnosti, od posjete mališana iz obdaništa, posjete Našem domu do različith takmičenja na federalnom , ali i internacionalnom nivou.Također, imamo jako lijepu saradnju sa Osnovnom školom „Johann Sebastian Bach“ iz Lajpciga, gdje smo išli u posjetu, ali su i oni nama dolazili, ali također se vrlo rado odazivamo i na brojne događaje koji se organizuju u našem gradu.

Novum.ba: Ova školska ustanova baštini dugogodišnju tradiciju, te je i ranije predstavljala jednu od najreprezentativnijih obrazovnih institucija vezanih za pravoslavnu crkvu, a danas Osnovna muzička škola važi za uglednu muzičku instituciju, jedinu te vrste u Travniku, a obzirom da je oduvijek gajila kontinuitet obrazovne funkcije od same izgradnje pa sve do danas, koliko su danas u Travniku djeca zainteresovana za ovu vrstu naobrazbe i koji instrument ih trenutno najviše privlači?

Zupurović: Ove godine u JU Osnovnu muzičku školu „Travnik je upisano oko 40 učenika pripremaša, što predstavlja jedan veliki uspjeh za razliku od prethodnih godina, kada ih je bilo znatno manje u ovom periodu. Djeca u ovom gradu su jako zainteresovana za muzičko obrazovanje, i oni zapravo najbolje i najiskrenije govore kroz muziku. Najatraktivniji instrumenti djeci su klavir i gitara, mada bih više volejla da se više prošire duvački instrumenti kao što je klarinet i flauta, jer grad Travnik ima i limenu glazbu,na koju smo veoma ponosni.

Redakcija portala Novum.ba će također medijski propratiti ovo prestižno takmičenje, te organizatorima želi uspješnu realizaciju planiranih aktivnosti.

Novum.ba

Vezano: