FOTO/Svečanim koncertom završeno 21. 'Otvoreno federalno takmičenje učenika i studenata muzike'

Večeras je u sali Osnovne muzičke škole Travnik uz brojne zvanice i predstavnike kulturnog i javnog života grada upriličeno zatvaranje jednog od najznačajnijih bh. susreta poznavatelja muzičke umjetnosti - 21. Otvoreno federalno takmičenje učenika i studenata muzike.

Prvi put ovo prestižno takmičenje koje organizuje Udruženje muzičkih i baletnih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine se održalo na području Srednjobosanskog kantona i to u dva grada-Travniku i Novom Travniku, na kojem je ove godine nastupilo preko 1000 učesnika iz 34 osnovne i srednje muzičke škole, ali i tri muzičke akademije, koji su svoje vještine, talente i znanja pokazali u kategorijama komornih ansambala i orkestara.

Ovogodišnje takmičenje realizovano je na šest lokacija i to u tri muzičke škole- Srednjoj i Osnovnoj muzičkoj školi „Jakova Gotovca“ u Novom Travnik i u Osnovnoj muzičkoj školi Travnik

Učenice iz Travnika Andrea Obradović i Lamija Bojić su također u okviru gitarskih ansambala osvojile izuzetno vrijedno drugo mjesto, a večeras su se posjetiteljima, na završnom koncertu predstavil ii učenici koji su osvojili nagrade.

Direktorica Osnovne muzičke škole Travnik, Zerina Zupurović je ovom prilikom za Novum.ba kazala da je izuzetno zadovoljna postignutim finalnim rezultatima, ali i kompletnom organizacijskom realizacijom brojnih aktivnosti, te dodala:

 

 

„Protekla četiri dana Travnikom i Novom Travnikom su odzvanjali najljepši prepoznatljivi zvukovi. Uspjeli smo naš grad predstaviti na najbolji mogući način, a ovo je jedna važna odskočna daska kako za našu školu, tako i za grad Travnik“

Osam dobitnika specijalnih nagrada na ovom takmičenju podarila je Osnovna muzička škola „Jakova Gotovca“ , a direktor ove značajne novotravničke muzičke institucje Josip Dujmušić, kazao je da to zapravo pokazuje kvalilitetu ovog takmičenja, te dodao da bi jedna ovakva muzička manifestacija trebala biti podsticaj sadašnjim učenicima, mladim talentima da rade još više i da postižu još veće rezultate.

Učenici Srednje muzičke škole „Jakova Gotovca“ Novi Travnik su se predstavili sa pet ansambala, te su svi osvojili nagrade, i to dvije prve i tri druge. Prvu nagradu su osvojili harmonkaši Safet Tahirović i Matej Šimić u klasi prof. Emira Smajiša i klarinetista Domagoj Martinović u klasi prof. Kenana Toromana zajedno sa kolegicom Anom Petrović, a direktorica ove škole, Ivanka Vrhovac je naglasila da su počašćeni što su imali priliku ugostiti brojne muzičare iz cijele Bosne i Hercegovine i okruženja .

Dekan Muzičke akademije i Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Senad Kazić je čestitao domaćinima ovog takmičenja na uspješnoj realizaciji svih aktivnosti, te naglasio da se nada da su svi mladi učesnici na ovom takmičenju budući studenti Muzičke akademije, te dodao da je veoma važno da sva djeca idu u muzičku školu, jer im to pomaže da budu bolji ljudi u životu.

Načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić je večeras zatvorio ovo četverodnevno prestižno muzičko takmičenje kazavši da je muzika jedinstven univerzalan jezik , te dodao:

„Hvala vam mnogo što ste odabrali Travnik i Novi Travnik kao mjesto susreta brojnih vrhunskih muzičara, te se iskreno nadam da će i ovo takmičenje doprinijeti jednom višem, našem osjećaju za potrebu da izrazimo ono po čemu se čovjek i razlikuje od drugih živih bića“,

Novum.ba

Vezano: