Predstava ‘Kraljica Bosne’ izvedena u Jajcu

Foto: Jajce Online

Foto: Jajce Online

Sinoć u organizaciji OO Zajednice žena HDZ BiH “KKK” Jajce i JU “Dom kulture Jajce”, Studentski teatar Franjevačke teologije Sarajevo izveo je predstavu u kazališnoj dvorani Doma kulture.

Predstava “Kraljica Bosne”, priča je koja na vrlo emotivan način govori o padu srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva.

Centralni lik ove priče je posljednja kraljica Bosne Katarina Kotromanić.

Kroz predstavu pratimo Katarinu od njezine mladosti do smrti u Rimu. Uz vrlo atraktivne svjetlosne i zvučne efekte i odličan glumački ansambl ova predstava je već postigla veliki uspjeh kod publike.

Unatoč tome što se radnja događa u srednjem vijeku, ona je ipak vrlo aktualna, te izvrsno komunicira s današnjom političkom i društvenom scenom u BiH i Europi. Masovno iseljenje stanovništva iz Bosne i Hercegovine bolna je točka svih nas.

Iako predstava završava tragično, uz nemogućnost povratka u svoju domovinu i na koncu kraljičinom smrću, ona publici daje veliku nadu i budi, pomalo uspavanu, ljubav za našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu!

-Hvala od srca fra Danijelu Nikoliću, Aneli Križanac, koja igra glavnu ulogu i potpisuje režiju, Studentskom teatru Franjevačke teologije Sarajeva, poručuju iz Zajednice žena.

Novum.ba/ Jajce Online

Vezano: