U četvrtak promocija knjige 'Mirna Bosna' Božene Volić u Vitezu

Nakon travničke promocije knjige o travničkom kraju ispričane kroz životne priče savremenika prošlog vremena održane 17.marta, tačno dva mjeseca kasnije, 17.maja, ove godine u prostorijama kluba HKD „Napredak“ Vitez, književnica Božena Volić će i publici u Vitezu prezentirati knjigu „Mirna Bosna“.

Autorica nas „Mirnom Bosnom“ vodi u daleku prošlost, u prohujalo vrijeme života na ovim prostorima kroz 17 priča, koje su rekonstrukcija davno zaboravljenih anegdota o dojmljivim stvarnim ili izmišljenim likovima iz prošlosti Travnika.

„Uživala sam opisujući pejzaže. Nastojala sam riječima crtati predjele koji su oduvijek u meni budili osjećaje divljenja. Dok sam ih opisivala, riječi i rečenice su stalno izvirale, stvarajući idiličan svijet raskošnih prizora“, kazala je Božena za portal Novum.ba, te dodala da se nada da je uspjela oživjeti dio bosanske prošlosti i tajanstveni oreol dalekih vremena donijeti do današnjih dana, pokazujući kako se nekad živjelo i voljelo i koliko je bio ponosan čovjek koji je živio u ovim krajevima prije nas.

 

„Nisam povjesničarka i nije mi bio motiv znanstveno istraživati povijest već pokazati kako ovo mjesto gdje živimo zaslužuje našu ljubav da u njemu živimo i ostanemo“, dodala je Božena, te pozvala sve one koji vole legende i priče na druženje uz prigodni performans u kome se pojavljuju likovi iz knjige. Cijeli performans protkan je srednjovjekovnom prigodnom glazbom.

Božena Volić, rođena je u Zagrebu, a s porodicom doselila je u Travnik, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a Pedagošku akademiju u Sarajevu. Cijeli svoj radni vijek radila je kao učiteljica razredne nastave. Autorica je devet književnih uradaka, te posebnu pažnju u svojim knjigama posvećuje dječijoj populaciji čitatelja.

Novum.ba

Vezano: