Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu osvojio film "Shoplifters"

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Žiri 71. Cannes Film Festivala na čelu s australskom glumicom Cate Blanchett dodijelio je Zlatnu palmu filmu "Shoplifters" japanskog reditelja Hirokazu Koreeda.

Spike Lee je za film "BlacKkKlansman" osvojio glavnu nagradu, dok je libanska rediteljica Nadine Labaki osvojila nagradu žirija za film "Kafarnaum".

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Marcello Fonte za ulogu u filmu "Dogman" reditelja Mattea Garronea, dok je Samal Yeslyamova osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Specijalna nagrada uručena je reditelju Jean-Luc Godard, a predsjednica žirija Cate Blanchett opisala ga je kao "filmskog umjetnika koji konstantno nastoji definisati i preoblikovati ono što bi film mogao biti". Nagradu su preuzeli producenti Fabrice Aragno i Mitra Farahani jer Jean-Luc Godard nije bio prisutan

Priznanje za najboljeg reditelja dobio je Pawel Pawlikowski za film "Ida", a nagradu za najbolji scenarij dobio je film "3 Faces".

U utrci za Zlatnu palmu bio je 21 film, a festival je zatvoren projekcijom filma "The Man Who Killed Don Quixote" britanskog reditelja Terryja Gilliama.

Novum.ba

Vezano: