Komesar HNK će tužiti one koji su njegov potez nazvali 'državni udar'

Nakon nemilih scena, kada je Specijalna jednica MUP-a HNK zaustavila pet autobusa sa migrantima koji su se kretali prema izbjegličkom centru, Dragan Mektić, ministar sigurnosti okarakterisao je cijeli događaj kao "državni udar", a kao glavnog krivca je naveo Iliju Lasića, komesara MUP-a HNK. Nakon toga cijeli niz dužnosnika i političara se složio sa konstatacijom o državnom udaru i podrivanju institucija BiH.

Druga strana, Vlada i MUP HNK, nisu odgovarali na upite, niti su ponudili objašnjenje.

Kada je Mektić na pres konferenciji zaprijetio tužbama i hapšenjima, poručeno je da su imali informacije o ugroženosti migranata, te su poslali MUP da ih štiti.

Lasićev advokat Davor Bunoza poručio je da će uskoro podnijeti tužbe protiv pojedinaca zbog klevete, kao i da su trenutno u fazi prikupljanja dokaza.

"Lasić je poduzeo sve mjere da migranti sigurno dođu u Salakovac. Međutim, neposredno pred njihov dolazak, dobio je upozorenje mještana Bijelog Polja da će blokirati saobraćajnicu i da će biti nereda. Privremeno je spriječio njihov dolazak smatrajući da im je ugrožen život. Ne znamo zašto je to neko protumačio kao državni udar", izjavio je Davor Bunoza, navodi Klix.ba.

Također treba psomenuti i to da Lasićev advokat nije precizira koga će tužiti u ovom slučaju.

Novum.ba

Vezano: