Navijači Želje danas slave 'Zubandan'

Vječiti derbi između komšijskih FK Željezničara i FK Sarajeva dokazao je nebrojeno puta kreativnost i jednih i drugih navijača. Od transparenata, preko farbanja automobila navijača jedne ekipe u boje suparničkih klubova, pa sve do pjesama koje se pjevaju na račun komšija.

Jedan od kreativnijih momenata svakako je imenovanje 5.juna "Zubandanom".

Naime, prije 20 godina na Koševu su se sastali Željezničar i Sarajevo u utakmici koja je odlučivala prvaka BiH. Poslijeratni derbiji bili su mamac za publiku željnu sportskih događaja, pa je Koševo bilo krcato.

U utakmici koju pamte svi navijači ova dva kluba rođeni prije 1990. godine FK Sarajevo je dominiralo, postiglo pogodak koji je poništen, dok se Željezničar branio.

Iz tog branjenja proizašla je i kontra u samom finišu utakmice. Koliko god se Manijacima taj momenat urezao u pamćenje i najzagriženiji navijači Sarajeva se još uvijek sjećaju nemoćnog pogleda Mirsada Dedića dok se lopta kotrlja prema golu i iskreno žele da ga zaborave.

Otprilike 11 sekundi je trajala akcija koja je Hadisa Zubanovića lansirala u nebo, među zvijezde Željezničara. Pehlivanović je izbio jednu loptu koju je Šopović, više sretno nego spretno, primio, a zatim je Hadis Zubanović u trku pokazao rukom gdje želi loptu.

Potom su uslijedila dva dodira koja su odlučila prvaka BiH, a Željezničar je osvojio prvu titulu pod nadzorom UEFA-e. Naime finalnu utakmicu sudile su sudije iz Njemačke.

Od tog dana 5.juni je za navijače Željezničara, Manijake, praznik poznat kao Zubandan.

 

Novum.ba

Vezano: