Tri sjajna recepta koja će uljepšati vašu iftarsku sofru

Posljednja je trećina mjeseca ramazana.

Muslimani poste od zore do izlaska sunca, U Bosni i Hercegovini skoro 18 sati što predstavlja pravo iskušenje za tijelo.

Donosimo vam recepte za jela koja mogu upotpuniti vašu iftarku sofru:

Lovačka čorba

Potrebno:

-400g gljiva

-1 crni luk

-1l temeljca

-3 kašike ulja

-4 kašike brašna

-60g suhog mesa

-150ml vrhnja za kuhanje

-Malo soli,bibera,šećera

-Isjeckanog peršuna

.

Priprema:

-Na ulju prodinstati narezane gljive

-Dodati sitno nasjeckano suho meso i luk

-Dodati brašno i promiješati

-Naliti temepljac i ostaviti na maloj temp.da se kuha dok gljive ne postanu meke

-Na kraju dodati vrhnje te posuti peršunom

Teleća rolada sa pečenim paprikama

.

Potrebno:

-2 veće žute paprike, pečene u rerni ili na grilu i oguljene

-100 g krem sira

-150 g aromatizovanog ili običnog kozjeg sira (pomiješajte ga sa bosiljkom)

-16 listova bosiljka

-1,5 kg teleće slabine

-Konzerva sušenog paradajza u ulju

-8 šnita suhog mesa ili sudzuke

-2 kašike putera

-Maslinovo ulje

-So, biber

-2 ¾ šolje pilećeg temeljca

-3 mlada luka, sitno nasjeckana

-¼ šolje soka od limuna

-2 kašike kapara

-2 kašike sitno nasjeckanog svježeg peršuna

.

Priprema:

-Paprike ispeći u rerni,zatim ih oguliti

-U posudi umiješati krem sir i kozji sir

-Teletinu rasjeći tako da se dobije pravougaonik,malo istući i začiniti

-Preko mesa na sredini prvo poredati polovinu paprika,pa paradajz,dio sira,(drugi dio ostaviti za umak),pa dodati ostatak paprika i bosiljak

-Meso čvrsto urolati i vezati kanafom za pečenje

-U tepsiji ili većoj tavi otopiti puter i maslinovo ulje,staviti rolat da se malo popeće sa svih strana ,da poprimi finu boju

-Nakon toga po rolatu poredati suho meso i staviti da se peče 45-50 min.

-Kad se ispeče zamotati u foliju i ostaviti da odstoji 15-ak min

-Za umak:U manjoj šerpici pomiješati temeljac sa mladim lukom i staviti na vatru da se krćka dok ne ispari polovina tečnosti

-Dodati limunov sok,kapar,peršun,puter i ostatk sira..po potrebi dodati so i biber

-Rezati i servirati uz omiljenu salatu

Čokoladna lijena pita

Potrebno:

*za kore

-250 g brašna

-250 g + 1 kašika putera

-1 žumance

-4 kašike vode

.

*Nadjev

-6 bjelanaca

-200 g šećera

-5 žumanaca

-1 kašičica vanila ekstrakta

-140 g tamne čokolade

-Sok od jednog limuna

-80 g mljevenih oraha ili lješnjaka

-Šećer u prahu, za posipanje

.

Priprema:

-Sastaviti sastojke za koru pa umijesiti tijesto

-Tijesto umotati u prozirnu foliju pa staviti u frižider na pola sahata

-Ohlađeno tijesto podijeliti na dva dijela

-Razvaljati oba dijela na tanje ,te jedan položiti u pouljenu tepsiju

-U posudi umutiti bjelanca dok ne postanu čvrsta,zatim dodati šećer i jedno po jedno žumance,ekstrakt od vanilije,naribanu na sitno čokoladu

sok od limuna i orahe

-Nadjev sipati preko prve kore,te po njemu staviti drugu koru

-Peći u zagrijanoj rerni na 175C-30-ak min.

-Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu

Novum.ba

Vezano: