Kolaps malinarstva u SBK! Malinari spremaju proteste

Foto: Ilustracija/ Fokus

Foto: Ilustracija/ Fokus

Nakon što je u ZDK dio hladnjača zatvorio svoje pogone i obustavio otkup malina ista situacija se desila i u SBK. Dio hladnjača na području ovog kantona zatvorila je vrata za proizvođače malina, uz objašnjenje da se radi o stanju izazvanom "višom silom", tačnije o abnormalnom rodu maline. Inače ugovorima je definisano da se otkup može obustaviti u stanjima "više sile", te otkupljivači na ovaj način žele da izbjegnu pravne probleme u vezi sa kršenjem ugovora.

Jučer su malinari obaviješteni da će se obustaviti otkup malina do daljnjeg. Kontaktirali smo jednu od zadruga iz koje nisu željeli da javno govore o ovom problemu, ali su odlučili dati kratak komentar uz uslov anonimnosti.

"Tačno je da se radi o problemu smještajnih kapaciteta i to je jedini problem. Trebamo znati da se u ovoj situaciji i jedna i druga strana nalaze u lošoj situaciji. S jedne strane oštećeni su ljudi koji rade dan i noć u malinjacima. Sa druge strane otkupljivači su u nezgodnoj situaciji jer nemaju jednostavno kapacitet da prihvate svu malinu", rekao nam je, te dodao da se nada da će kapaciteti biti čim prije oslobođeni kako bi se nastavilo sa otkupom maline.

Otkupljivači su se jučer okupljali ispred hladnjača pokušavajući da svoje maline prodaju, pa su pojedini čak pristajali i na nižu cijenu. Na kraju možemo samo da konstatujemo da je pred malinarima još jedna neizvjesna sezona kada je u pitanju plasman njihovih proizvoda.

Na kraju još da spomenemo da malinari po socijalnim mrežama pozivaju na proteste kako bi se ukazalo na ovaj problem.

Novum.ba

Vezano: