Opera „Hasanaginica“ će doživjeti svoje 60. izvođenje

Foto:  Narodno pozorište

Foto: Narodno pozorište

Opera „Hasanaginica“ će u srijedu, 20. juna, izvedbom u Narodnom pozorištu Sarajevo doživjeti svoje 60. izvođenje.

Hasanaginica je jedna od najljepših balada koja je ikad nastala i služila je kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine. Libreto je napisao Nijaz Alispahić, kompozitor je bio Asim Horozić, režiju je potpisao Sulejman Kupusović.

U ovoj izvedbi premijerno nastupaju Adema Pljevljak-Krehić i Leonardo Šarić, koji će utjeloviti uloge Hasanaginice i Hasanage.

Ulogu imotskog kadije donijet će Amir Saračević, dok je uloga bega Pintorovića povjerena Denisu Isakoviću. U ulozi majke Hasanage pojavit će se Dajana Šegvić, a sultaniju će dočarati Aida Čorbadžić. Starog svata izvest će Dragan Pavlović, a uloga sazlije pripala je Ivanu Šariću.

U predstavi učestvuju i Hor Oper NPS, Balet NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić.

Građani Sarajeva ovu predstavu imaju priliku besplatno pogledati naši građani, jer im je to omogućilo Adriatic osiguranje.

Nakon izvedbe u Sarajevu u operi „Hasanaginica“ uživat će publika u rodnom gradu kompozitora Horozića, u Tuzli. Opera će biti izvedena 23. juna u Bosanskom kulturnom centru.

Nakon gostovanja u Tuzli, opera „Hasanaginica“ će se naći na prestižnom regionalnom 66. Festivalu Ljubljana u Sloveniji 5. jula 2018. godine.

Ova gostovanja pomogli su kompanije Centrotrans i BH pošta.

Novum.ba

Vezano: