Ajvatovica je danas centar BiH! Sjećanje na Ajvaz-dedu traje pet stoljeća

Foto: RDV

Foto: RDV

Danas su Donji Vakuf i Ajvatovica centar BiH. Sjećanje na Ajvaz-dedu traje preko 500 godina, a današnjim prolaskom kroz stijenu na Ajvatovici vjernici sa svih strana svijeta poći će prema najvećem dovištu u Evropi.

Ajvaz-dedo, po kojem je Ajvatovica i dobila ime, došao je u BIH sa sultanom Fatihom 1463.godine. Njegov zadatak je bio širenje informacija o islamu. Ono što je ostalo do danas zapamćeno je njegov blag način govora i objašnjavanja islama. Ajvaz-dedo je prema narodnom kazivanju pokušavao da narodu Prusca obezbijedi vodu. Ipak problem je, a široka  predstavljala stijena koja se ispriječila, a koja je bila duga 74, a široka 30 metara.

Ajvaz-dedo je dovio četrdeset dana, a onda je usnio san u kojem su se dva velika bijela ovna sudarila glavama, a stijena je pukla.

Ajvaz-dedo je doveo vodu u Prusac, a vodovod koji je napravio je obnavljan i korišten sve do 1930.godine kada je napravljen moderni vodovod. Nakon toga uslijedila je pauza u obilježavanju Dana Ajvatovice jer je tadašnji režim zabranio iste.

Tradicija je nastavljena 1990. godine nakon čega su desetine hiljada vjernika nastavile pohoditi ovo dovište. 

Posljednjeg dana obilježavanja Dana Ajvatovice i sjećanja na ovog velikog islamskog učenjaka podrazumjeva klanjanje sabaha na otvorenom, prolazak povorke na čijem čelu je bajraktar sa zastavom Ajvaz-dede kroz stijenu, održavanje kulturnog dijela obilježavanja, te klanjanje podne namaza na otvorenom.

Novum.ba

Vezano: