Znate li kako prepoznati kozmetiku koju trebate baciti?

Treba pripaziti kakvu su šminku stavljate na sebe jer rok trajanja ne vrijedi samo za hranu, već i za kozmetiku. No, malo koja žena i dok kupuje šminku obrati pažnju na to, a kamoli dok se šminka. NMeđutim, opasnosti koje takva kozmetika krije, nisu baš bezazlene.

Neke ruževe ljubomorno štedimo i čuvamo godinama, jer ta posebna nijansa to je zaslužila. Isto je s olovkama i maskarama. A onda odjednom, lice svrbi i nabubri, oči ne možemo otvoriti. Niti najkvalitetnija šminka ne može vječno trajati. Ako se od korištenja datum na ambalaži izliže, evo kako prepoznati stare šminke.

Staru šminku možemno prepoznati po boji, po mirisu i tako da se stvori kapljica ulja na površini i rade se isto kod ruževa grudice.

Miris kod ruža, on je vrlo specifičan, on je vrlo sličan pastelnim bojama za crtanje. Na takav način možemo po mirisu prepoznati da li je ruž star.

Jer ako je star, moguće su vrlo neugodne alergijske reakcije.

Tada se obično crvenilo, ljusikanje otekline, koje zaista, katkada se može desit da u potpunosti zapravo zatvore kapak ili usnice snažno nateknu. Pa čak i na dijelovima lica. Može trajati više mjeseci, pa čak do godinu i pol dana. Kad je riječ o kontaktnim dermatitisima, obično već unutar par dana se takve kontaktne reakcije smiruju, poručuju stručnjaci.

Šminku ne moramo bacati tačno na datum isteka roka trajanja, a trajanje joj čak možemo i produljiti ako znamo kako se o svojim omiljenim šarenim primjercima brinuti.

Ono što je bitno da se moramo držati higijene što se tiče šminke, na taj način da ruževe ne stavljamo prstima, nego četkicom i naravno poslije te četkice, spižvice redovno čistiti.

Ipak, postoje proizvodi na koje posebno treba obratiti pažnja i koje ne bi trebalo koristiti dalje od predviđenog roka.

Ruževe ne bi smjele koristiti više od tri mjeseca do godine dana, olovke do godine i po. Svako toliko vrh ruževa i olovaka treba lagano prebrisati alkoholnom maramicom. Šminka će tako ostati vašnajbolji saveznik u prikrivanju lošeg dana ili umora, bez neočekivanog kontraefekta.

Novum.ba

Vezano: