Jajce / 'Predstava Hamleta u selu Mrduša donja' ispunila očekivanja (FOTO)

Jučer je odigrana dugoočekivana predstava “Predstava Hamlete u selu Mrduša Donja” Ive Brešana u režiji Ivana Lea Leme a u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Odlična predstava koju su glumci Hrvatskog narodnog kazališta donijeli na specifičan način ispunila je veliku salu JU Doma kulture Jajce do posljednjeg mjesta.

Predstava Hamleta u selu Mrduša donja u izvedbi HNK iz Mostara i u režiji koju potpisuje Ivan Leo Lemo potvrđuje koliko je teatar kao fenomen oduvijek bio moguć isključivo u ambijentu grada. Jedina epoha u evropskoj kulturi u kojoj nije postojala institucija teatra bio je srednji vijek, u kojem dominira seoska kultura. I grad i teatar žive od mogućnosti izbora, od više centara moći, dok je selo ambijent u kojem se sve forme postojanja svode na jedno. Zato u mostarskoj predstavi scenom dominira gumno kao metafora seoske kulture zasnovane na jednom centru i zato je to predstava koja totalitarizam jednog političkog režima povezuje sa totalitarizmom seoske kulture, upozoravajući na to da ni u selu ni u totalitarizmu ozbiljan teatar nije moguć. Odlični ansambl ove predstave nam nudi nova pitanja igrajući Brešanov samo naizgled stari dramski tekst.

Novum.ba

Vezano: