'Neka naša ljubav prema narodu u Hrvatskoj s druge strane ne bude mržnja prema našoj domovini BiH'

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Dok naše komšije iz Republike Hrvatske ispisuju nove stranice historije hrvatskog nogometa, te s nestrpljenjem iščekuju najveću utakmicu koja će odlučiti hoće li baš oni biti novi svjetski prvaci, sasvim razumljivo je da širom njihove zemlje vlada euforično raspoloženje.

 

Sasvim je razumljivo, također da se i u bh. gradovima organizuju masovna navijačka druženja povodom utakmice finala svjetskog nogometnog prvenstva “2018 FIFA World Cup“ u kojoj će Hrvati odmjeriti snage sa Francuzima, a koja se igra danas na stadionu u Lužnjiki sa početkom u 17:00 sati.

 

Razumljivo je iz više razloga. Najbiliže su nam komšije. Favoriti su. Imaju sjane igrače, te čak nekoliko njih vuče korijene iz naše zemlje- Bosne i Hercegovine. Nacija smo koja generalno gaji ljubav prema sportu i sportskim takmičenjima,...

 

Ono što nije razumljivo jeste da smo tokom proteklih nekoliko dana imali priliku svjedočiti različitim komentarima koji su se širili društvenim mrežama, ali i i djelima navijača čija je podrška komšijama prešla granicu razuma. 

 

Također, nije razumljivo ni da u pojedinim gradovima koji se teritorijalno nalaze u BiH,  morate uporno tražiti po mapi gdje je odjednom nestala BiH i otkud da se odjednom nađete u Republici Hrvatskoj, iako ste sasvim sigurni da ste krenuli u BiH.

Međutim, među brojnim komentarima, jedan se posebno izdavaja. Mlada uspješna i afirmisana diplomirana dramaturginja, uposlenica Hrvatskog kulturnog centara „Nova Bila u kojem je 2006. godine osnovala Kazalište mladih „Korifej“ , Anela Križanac“, koja živi i radi u Novoj Biloj, mjestu blizu Travnika oduševila nas je svojim facebook statusom, te očitala lekciju svim navijačima u BiH, a prenosimo ga u cjelini.

„Dragi prijatelji, danas svim srcem navijajmo za Hrvatsku! Neka naša ljubav prema narodu u Hrvatskoj s druge strane ne bude mržnja prema našoj domovini Bosni i Hercegovini. Neka nas nogometna euforija ujedini u zajednički osjećaj radosti. Srce vatreno tuče i kod nas!!“, napisala je Križanac.

Kako god današnja utakmica završila, hrvatska reprezentacija je ispisala sjajnu novu nogometnu historiju kojom se može pohvaliti vrlo malo reprezentacija. Postignut je do sada nezapamćen uspjeh i naravno želimo im da večeras igraju najbolje do sada.

Novum.ba

Vezano: