Dora, Katarina i Veronika čuvaju sjećanje na kulturu, tradiciju i običaje

Dora Šačić, Katarina Nevistić i Veronika Bikić poznate su kao novobiljanske  čuvarice tradicije, kulture i običaja ovog kraja. Naime ove tri djevojčice aktivne su članice HKD "Napredak" Vitez koje nastoji da očuva sjećanje na kulturu i tradiciju ovog kraja.

Inače HKD "Napredak" Vitez počeo je sa obnoviteljskim radom 1991. godine, a ratna zbivanja učinila su da rad prestane do 1995.godine kada je "Napredak" počeo sa redovnim aktivnostima.

Sudbina je htjela da Dora bude članica folklornog sastava koji djeluje pri HKD "Napredak".

“Moja baka je živjela u zgradi pored Napredkove. Kao i sve moje rodice baka me je odvela da vidim što to oni rade, kada sam vidjela, poželjela sam i ja naučiti tako igrati kolo i odmah taj dan sam se upisala na folklor.”, rekla je jedanestogodišnja Dora Šarić.

Dora je ubrzo potom i svoju prijateljicu, dvanaestogodišnju Katarinu, nagovorila da počne da se bavi folklornim plesom. Ubrzo skupa su počele da pohađaju ovu sekciju. Za portal Novabila.info objasnila je od čega se sastoji folklorni komplet igrača i igračica.

“Djevojke  na glavi imaju šarene marame s cvjetnim motivima, a na sebi nose duge odore (košulje) svojih baka koje su  stare  po 50 i više godina. Tkane su od lana u novije vrijeme i pamuka, po rubovima rukava i dna košulje kerana raznobojnim fulovima. Preko košulje nosi se jelek načinjen od kadife i ukrašen našivenim gajtanima i žutim vezom. Na nogama imaju čarape pletene od pamuka i visočke opanke.”, oduševljeno je objasnila Katarina.

Inače HKD "Napredak" Vitez u folkornoj sekciji ima preko 200 mališana, a u mogu se pohvaliti i činjenicom da su gostovali širom BiH, ali i van granica. Posebno su ponosni na nastupe na "Dječijim vinkovačkim jesenima"

 U periodu od 1995. do 1997. godine, folklornu skupinu HKD Napredak vode brača Kupreškići – Zoran i Mirjan.  Tada se bude i viteški pisci i pjesnici te se izdaje veliki broj knjiga kao i zbirke pjesama. Vitez postaje poznat po izdavačkoj djelatnosti i gotovo sve knjige izlaze u izdanju Napretka. Društvo također ima i fond za stipendiranje studenata. U sklopu društva djeluju folklorna, tamburaška i izdavačka sekcija.

“Napredak je moja druga kuća. Kada nastupamo i izvodimo razne koreografije, osjećam se slobodno i radosno. S proba rijetko izostajem, a najdraži nastup prošle godine bio mi je za Uskrs.”, izjavila je Veronika Bikić, dodajući kako je poruka mladih Napredkovaca Viteza “Vrijeme prolazi, a naše tek dolazi.”.

Novum.ba/Novabila.info

Vezano: