Danas posljednji ispraćaj Hatidže Mehmedović

Dženaza predsjednici Udruženja Majke Srebrenice Hatidži Mehmedović biće klanjana danas u 12 sati ispred Čaršijske džamije u Srebrenici.

Nakon vjerskog dijela obreda, Hatidža će biti ukopana na mezarju u Sućeski (Bektići).

Hatidža Mehmedović ostat će upamćena kao primjer dostojanstvenog borca za istinu i kažnjavanje zločinaca i pored toga što je u genocidu koga su počinile srpske snage 1995. godine u Srebrenici, ostala bez dva sina, muža, brata i drugih bliskih članova porodice.

Nikada i nigdje ona nije govorila sa mržnjom o bilo kome, nije bilo otrovnih riječi, netrpeljivosti. Na ispravan način borila se za istinu i pravdu. Željela je da budu kažnjeni zločinci koji su ubili njene najmilije, ali je stalno isticala kako pravda nije osveta, te da djeci onih koji su odgovorni za zločine ne želi sudbinu svoje djece.

“Vjerujte, ako vjerujete u Boga, ne bih ovo poželjela ni onom zločincu koji mi je to uradio. Da zna kako mi je teško, verujem da ne bi ovo uradio. Kad bi mi sad dali sav srpski narod da pobijem, ja ne bih mogla pomisliti na to. Jer, kad bih tako nešto pomislila, tek onda se ne bih mogla nositi sa mojom tugom. Njih nema, pa nema. Ali bih sve učinila da se ovo nikada nikome ne ponovi”, govorila je Hatidža Mehmedović jednom prilikom za medije.

Otišla je žena koja nije govorila ružne riječi bilo kome, koja je uvijek našla načina da kaže riječ nade, umjesto riječi mržnje. Otišla je žena koja je često znala reći:

Ja svojih nemam, ali ste svi moji, svi ste vi moja djeca”.

Novum.ba

Vezano: