Kućni recepti protiv opekotina od sunca

Ranije su korištene medicinske kreme protiv opekotina, a danas se ljudi sve češće opredeljuju za “kućne” lijekove i koriste jogurt, aloe veru… Prije svega, važno je naglasiti da je sunčanje, posebno u podne izuzetno štetno za vašu kožu, pa se potrudite da zaštite tijelo kremom sa zaštitnim faktorom, stavite šešir i pijete dovoljno vode.

Ako niste poslušali savjete o izbjegavanju izlaganja suncu u “kritičnom” periodu dana i “zaradili” ste opekotine, evo nekoliko savjeta…

Pjena za brijanje

Zvuči neobično, ali je odlična za ublažavanje opekotina od sunca. Pjena za brijanje, posebno ona sa mentolom omekšava kožu i smanjuje crvenilo. Međutim, dermatolozi je ne preporučuju kao najidealnije rješenje.

Soda bikarbona

Napunite kadu ili veću posudu toplom vodom i dodajte nekoliko kašičica sode bikarbone. Soda će ublažiti svrab i upalu. Sličan efekat ima i jabukovo sirće.

Hladne obloge

Ne zaboravite moć dobrih starih hladnih obloga. Ako ste na ljetovanju kesa smrznutog graška vam može pomoći. Umotajte kesicu u krpu i stavite na opekotine od sunca.

Pogledajte kuhinju

Bićete iznenađeni koliko stvari iz frižidera može da vam pomogne: mlijeko, jogurt, pa čak i salata – od kojih svi sadrže umirujuće supstance, ako se pravilno nanose na oštećenu kožu.

Novum.ba

Vezano: