Na današnji dan / Umro kultni reditelj i scenarista John Hughes, poznat po filmu “Sam u kući”

1876. Rođena holandska igračica Margareta Gertruda Zele, poznata kao Mata Hari. Pod sumnjom da je njemački špijun, Francuzi su je strijeljali u oktobru 1917. godine.

1895. Otvorena prva međunarodna izložba moderne umjetnosti u Veneciji (Bijenale).

1959. Američki satelit Eksplorer 6 lansiran je iz Cape Canaverala. To je bio prvi satelit koji je poslao fotografije Zemlje iz svemira.

1989. Umrla pozorišna rediteljica Mira Trailović, osnivačica avangardnog beogradskog pozorišta Atelje 212 i BITEF-a. Kao rediteljica predstavila je publici prvi put imena svjetske pozorišne avangarde - Ionescoa, Sartrea, Albeeja...

2000. Grupa američkih i švajcarskih naučnika saopštila je otkriće devet novih planeta koje se kreću u orbiti izvan Sunčevog sistema, što je od značaja za nastojanja naučnika da otkriju život na nekom drugom mjestu u kosmosu.

2009. Umro kultni reditelj i scenarista John Hughes, poznat po filmovima “Sam u kući”, “Ferisov slobodan dan” i filmovima o mladima i odrastanju tokom 80-ih i 90-ih.

2014. Tribunal za genocid u Pnom Penu osudio je na doživotni zatvor dvojicu najviših lidera režima Crvenih Kmera, bivšeg šefa države Kije Sampana i Nuona Chea, koji je bio desna ruka ozloglašenog lidera Crvenih Kmera Pola Pota. Tokom vladavine Crvenih Kmera u Kambodži je stradalo 1,7 miliona ljudi.

2016. U olujnom nevremenu koje je pogodilo Skoplje poginulo je 20 građana, a 22 je povrijeđeno. Pričinjena je velika materijalna šteta na brojnim objektima u gradu kao i na vozilima.

Novum.ba

Vezano: