Na današnji dan: Rođen Alija Izetbegović

Među historijskim događajima koji su se desili na današnji dan, izdvajamo:

1609. - Naučnik Galileo Galilei venecijanskom Senatu predstavio prvi teleskop. Galilei je uočio pjege na Suncu i pomoću njih odredio koliko vremena treba Suncu za okret oko svoje osi. Pronašao je četiri najveća Jupiterova mjeseca, a prvi je vidio Mliječnu stazu kao mnoštvo zvijezda.

1786. - Jacques Balmat i Michel Paccard osvojili Mont Blanc.

1879. - Rođen meksički revolucionar Emiliano Zapata. Bio je vođa meksičkog seljačkog pokreta za agrarnu reformu u meksičkoj revoluciji (1910. - 1917.). Preminuo je 10. aprila 1919. godine.

1900. - U Massachusettsu, u SAD-u otvoren prvi Davis Cup. Prvi pobjednici bili su upravo Amerikanci.

1925. - Rođen Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Izetbegović je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom, "Sarajevskom procesu", kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.
Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik.
Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika. Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada Kralja Fejsala za služenje islamu, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El-Mundo”, izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu. Alija Izetbegović je preminuo 19. oktobra 2003. i sahranjen je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

1937. - Rođen glumac Dustin Hoffman. Glumio je u filmovima "Kišni čovjek", "Kramer protiv Kramera", "Predsjedničke laži", "Sfera", "Upoznajte Fockerove" i mnogim drugim.

1981. - Rođen teniser Roger Federer. Federer se smatra jednim od najboljih tenisera na svijetu.

1988. - Nakon višegodišnjeg rata i gubitka od nekoliko hiljada vojnika SSSR se počeo povlačiti iz Afganistana.

Novum.ba

Vezano: