SFF: Kome će pripasti ''Srce Sarajeva''?

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras u 20.00 sati bit će održana svečana dodjela nagrada 24. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF). Prenos svečane dodjele nagrada možete pratiti od 20.05 u direktnom prenosu na BHT-u, od 20 sati i 30 minuta na BH radiju 1, kao i na portalu bhrt.ba.

Takmičarski program igranog filma ove godine predstavio je 10 filmova koji se bore za prestižnu nagradu “Srce Sarajeva”.

Sinoć su prikazana i posljednja dva ostvarenja u Takmičarskom programu za igrani film, te su tako crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta šeste noći prošetali i specijalni gosti - ekipe ta dva takmičarska filma: gruzijskog “Horizont” i bugarskog “Aga”.

Na Crvenom tepihu u srijedu navečer su dominirale pripadnice ljepšeg pola koje su učestvovale i učestvuju u filmskoj industriji i programu SFF-a. Njihov cilj je bio ukazati na potrebu jednake zastupljenosti žena u filmskoj industriji.

Šesti festivalski dan protekao je u znaku glumaca italijanskog filma “Dogman”, s Marčelom Fonteom i Edoardom Pešeom. Film je prikazan u utorak u Ljetnom kinu Open air, a film i glumce aplauzom i ovacijama je ispratilo oko pet hiljada ljudi.

Ovogodišnji, 24. po redu, Sarajevo Film Festival otvoren je u petak, 10. avgusta, filmom “Hladni rat” oskarovca Pavela Pavlikovskog (Pawel Pawlikowski), koji je imao i čast da otvori festival.

Program “Open Air” donio je nagrađivana ostvarenja sa Kanskog festivala, poput “Divljeg života“ Pola Dena (Paul Dan), filma “Svi znaju“ dvostrukog oskarovca Asgara Faradija (Asghar Farhadi), koji je i predsjednik žirija ovogodišnjeg Takmičarskog programa, zatim film “Kapernaum” Nadine Labaki, “Dogman” Matea Garonea (Matteo Garrone), “Anđeo” Luisa Ortege i “Potoni ili plivaj” Žila Leluša (Gilles Lellouche).

Nagradu ”Počasno Srce Sarajeva” dobio je turski reditelj Nuri Bilđe Cejlan (Nuri Bilge Ceylan) i bh. poduzetnik Nijaz Hastor, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Novum.ba

Vezano: