Srednjoškolci iz Travnika pozivaju privrednike da se uključe u obilježavanje 'Socijalnog dana'

Mladi srednjoškolci, aktivisti travničkog Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH uputili su poziv društveno odgovornim kompanijama sa područja općine Travnik da se u petak, 19. 09. 2018. godine uključe u obilježavanje "Socijalnog dana",projekta od kojeg kako kažu cijela zajednica ima koristi. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Socijalni dan je dan kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene vašim radnim mjestima, a novac koji zarade Socijalnim danom doniraju u svrhu finansiranja omladinskih projekata. Ovaj projekt se već godinama odvija u mnogim evropskim državama poput Belgije, Danske, Italije, Norveške i Njemačke.

Srednjoškolci tog dana "osjete" rad kroz puno radno vrijeme, škole omogućavaju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u svoju lokalnu zajednicu.
Svaka kompanija koja odluči biti partner na ovom projektu i na taj način da priliku srednjoškolcu da prođe određeni nivo prakse, u isto će vrijeme investirati u samu lokalnu zajednicu, ali i u mlade ljude koji će jednog dana postati nosioci cjelokupnog društva.

Vaša pomoć neophodna je za uspješno sprovođenje Socijalnog dana, te se nadamo da ćete radna mjesta ustupiti srednjoškolcima našeg grada kako bi oni proveli 8 sati radeći, te zaradili dnevnice u minimalnom iznosu od 20,00 KM koje će biti uplaćene u fond Socijalnog dana. Datum ovogodišnjeg Socijalnog dana je 19.10.2018. godine.
Vaš logotip i ime bit će promovirani na službenoj web stranici ASuBiH-a, kao i kroz posebne javne nastupe i publikacije koji će biti odrađeni povodom Socijalnog dana.
Srednjoškolci će biti zdravstveno osigurani od strane ASuBiH-a, tako da vaše preduzeće ne odgovara ukoliko dođe do bilo koje vrste problema sa srednjoškolcem na radnom mjestu.

Šesnaest većih gradova Bosne i Hercegovine su nositelji projekta (Sarajevo, Bihać, Zenica, Tuzla, Brčko, Mostar, Goražde,Orašje,Banja Luka, Cazin,  Posušje, Gradačac, Fojnica, Bijeljina,Trebinje i Bugojno), a u projekt je, osim gradova nositelja, uključeno još i trideset manjih lokalnih zajednica, kako bi svi srednjoškolci imali jednaku i jedinstvenu priliku sami zaraditi novac za promjene na kojima će raditi u svome gradu.

Pripremu prvog Socijalnog dana u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini finansijski podržava njemačka omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (SHL – Učenici pomažu život), koja je usmjerena  na stvaranje uvjeta za uspješnu budućnost mladih u Bosni i Hercegovini, kroz razvijanje kapaciteta mladih kako bi postali društveno angažovani i aktivno uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama. Kroz različite programe, SHL mladima pomaže da zauzmu svoje pravo mjesto i odgovornost u društvu kao aktivni, kreativni i svjesni građani, te sudjeluju u izgradnji otvorenog društva gdje postoje jednaki standardi za sve. Za više informacija o SHL-u posjetite www.shl.ba.

Čitava priča Socijalnog dana Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini usko je vezana za SHL. Zahvaljujući novcu koji se prikuplja svake godine na Socijalnom danu u Njemačkoj, Asocijacija danas i postoji.

ASuBiH je organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, s ciljem da se stvore bolji uslovi obrazovanja u našoj državi i međusobno povežu srednjoškolci. Asocijacija okuplja preko 800 srednjoškolaca iz čak 55 lokalnih zajednica, čiji se broj stalno povećava.
Za više informacija o ASuBiH-u kao i realiziranim aktivnostima posjetite www.asubih.ba.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, kontaktirajte nas putem maila: lt.travnik.asubih@gmail.com ili na broj 062/749-840 (Maslić Iman, koordinatorica Lokalnog tima Travnik)".

Novum.ba

Vezano: