Na današnji dan rođen Ademir Kenović, režiser filmova 'Ovo malo duše', 'Kuduz', 'Gori vatra'...

1321. Umro Dante Alighieri, najveći italijanski pjesnik, koji je u svom djelu sintetizovao srednjovjekovnu kulturu i nagovijestio novi duh koji će se afirmisati u renesansi. Bio je i prozni pisac, književni teoretičar, filozof i političar. Njegova “Božanstvena komedija” smatra se jednim od najznačajnijih djela u svjetskoj književnosti.

1860. U Beogradu umro srpski knez Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka 1815. Izborio je Srbiji autonomiju 1830, a za sebe nasljednu titulu kneza. Zbačen je 1839, ali se vratio na srpski prijesto 1858.

1950. U Sarajevu godine rođen Ademir Kenović, bh. režiser. Filmovi "Ovo malo duše", "Kuduz", "Gori vatra", "Kod amidže Idriza"... Tokom ratnih godina snimio je više od 50 dokumentarnih filmova, sarajevski vizualni dnevnik...

1960. Na sastanku predstavnika zemalja proizvođača nafte u Bagdadu osnovana je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

1992. Savjet bezbjednosti UN-a usvojio je rezoluciju o povećanju broja i proširenju mandata međunarodnih mirovnih snaga u BiH (UNPROFOR).

1995. Borci Sedmog korpusa Armije BiH oslobodili Donji Vakuf i Vinac, a borci Petog korpusa Armije BiH oslobodili Bosanski Petrovac od srpskih snaga.

1996. U BiH održani prvi opšti izbori poslije potpisivanja Mirovnog sporazuma u Daytonu u decembru 1995. Pobijedile su tri nacionalne stranke, Srba, Hrvata i Bošnjaka.

2009. Haški tribunal osudio je Florence Hartmann, bivšu predstavnicu glavne tužiteljice tog suda Carle del Ponte, na kaznu od 7.000 eura, jer je objavila dvije povjerljive odluke Suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

2009. U Los Angelesu umro Patrick Swayze, američki glumac, plesač i kantautor.

Novum.ba

Vezano: