FOTO/Završena dvodnevna manifestacija ꞌꞌDani europskog naslijeđaꞌꞌ

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u općinama Lepeničke doline Kreševu, Kiseljaku i Fojnici 13. i 14. septembra održana je 22. manifestacija “Dani europskog naslijeđa”, čiji je cilj informiranje društva o značaju očuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa.

Riječ je o manifestaciji koja se od 1991. godine održava u europskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strazburu, Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Izravan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom OTVORENI DANI KULTURNIH SPOMENIKA koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.

Program je započeo obilaskom srednjovjekovne nekropole stećaka, stećkom bosanskog kneza Radoje, koji je na Unescovoj listi zaštićenih spomenika a nalazi se u katoličkom groblju u Brdanjku, Zabrđu.

Jednom od najvrjednijih stećaka u BiH Župana Župe Lepenica, kasnije velikog kneza Radoje, Općina Kiseljak posvetila je trg, čija je kamena ornamentika s ovog spomenika zastupljena i u grbu općine.

Program je nastavljen u Kreševu, obilaskom Svetišta pod spiljom, čuvenih kreševskih kovačnica, gradskog područja te Franjevačkog samostana sv. Katarine gdje je upriličena svečanost otvorenja manifestacije.

Proglašavajući manifestaciju službeno otvorenom, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović istaknula je kako je Lepenička dolina za mjesto održavanja izabrana zbog brojnih spomenika kulture koje vrijedi posjetiti, pogledati ali i predstaviti široj javnosti te u konačnici sačuvati za buduće naraštaje.

Manifestacija je nastavljena obilaskom spomenika kulture u Fojnici te dodjelom nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola s područja cijele Federacije BiH nagrađenih u sklopu projekta “Mladi i naslijeđe”.

Drugog dana manifestacije održan je znanstveni skup u Kiseljaku na kojemu se govorilo o baštini Lepeničke doline, nakon čega je upriličeno svečano zatvaranje manifestacije podjelom Povelja institucijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa BiH.

Načelnici tri općine zadovoljni su onim što su ostvarili kroz dvodnevnu manifestaciju. Načelnik Mladen Mišurić-Ramljak skrenuo je pažnju na bogatstvo nekropola stećaka i da je ova općina specifična po tome što je prvo znanstveno djelo, koje je uradila Akademija znanosti i umjetnosti BiH, upravo knjiga „Lepenica“, koja obrađuje područje Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

Načelnici su ministrici uručili zajednički dar medaljon izljevni u srebru, a zatim pozlaćen sa likom kraljice Katarine Kosače, uokviren baršunastim i zlatnim okvirom.

Novum.ba

Vezano: