Danas dodjela priznanja najuspješnijim BH kompanijama

Vodeći privredni događaj "100 najvećih u BiH", 31. dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH, biće održana danas u hotelu Hills, saopćila je agencija Bejtovic Communications.
Jučer su Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC BIS te Vanjskotrgovinska komora BiH uz partnere Addiko Bank i EuroExpress, zvanično predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu.
Na osnovu više od 32.000 predanih završnih računa za 2017. godinu nadležnim entiteskim agencijama, 787 kompanija izdvojilo od ostalih izvanrednim rezultatima, a sve one ukupno upošljavaju blizu 128 hiljada ljudi.
Predstavljajući stanje bh. ekonomije u 2017. godini, direktorica projekta "100 najvećih u BiH" Alena Ahmetspahić - Fočo, posebno je naglasila da se nakon dugo godina prvi put na prvo mjesto po dobiti plasirala privatna kompanija.
"Sa ostvarenom dobiti od 72,4 miliona KM u 2017. godini, Bingo d.o.o. Tuzla se nalazi na prvom mjestu rang-liste velikih kompanija. U segmentu investicija gotovinskog toka lidersku poziciju je zadržala JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo sa 174.5 miliona KM, dok je najveći izvoznik u BiH kompanija ArcelorMittal Zenica d.o.o. sa izvozom u vrijednosti od 350 miliona KM", kazala je Ahmetspahić – Fočo.
Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, naveo je da su velike kompanije nosioci domaće privrede jer ostvaruju 67 posto ukupnog prihoda.
"Poslovna zajednica je temelj stabilnosti BiH. Rastom imidža naše države povećavamo mogućnost za plasman naših proizvoda na strana tržišta i na tome moramo raditi", rekao je Egrlić te dodao da BiH najbolje posluje za Austrijom i Njemačkom, a najveću razmjenu ima sa susjedima, Hrvatskom i Srbijom.
U sektoru poštanskih i kurirskih usluga prvo mjesto zauzela je kompanija EuroExpress brza pošta, a direktorica komercijalnog sektora, Gordana Tujković, naglasila je da je to rezultat podjednakog napora svih uposlenika za razvijanje kvaliteta usluge.
"Osim razvoja distributivne mreže i širenja mreže poslovnica, naša najveća investicija su ljudi. Stalne edukacije i unaprjeđenja znanja i vještina naših zaposlenih osnova je našeg daljeg razvoja", navela Tujković.
Projekat "100 najvećih u BiH" koji se ove godine prvi put održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ima za cilj pokazati da u BiH ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate na domaćem i svjetskom tržištu.
Projekat godinama uz Vanjskotrgovinsku komoru BiH podržavaju i Vijeće stranih investitora BiH, Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora Republike Srpske.

Novum.ba

Vezano: