Nastavak podrške područjima pogođenim poplavama 2014. godine

Kao dio podrške područjima pogođenim poplavama 2014. godine, završen je izbor korisnika za ekonomsko osnaživanje u okviru Programa za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje. Pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja dobit će 205 domaćinstava iz 35 općina i gradova u Bosni i Hercegovini.

Kroz taj program, koji finansira Evropska unija, bit će osigurano i stambeno zbrinjavanje 2.800 osoba, dok će socijalno i ekonomski najugroženije porodice dobiti priliku da, u skladu sa kapacitetima i potrebama, osiguraju održive i stabilne izvore prihoda.

Odabir korisnika Programa vršen je putem Javnog poziva koji je bio otvoren od 9. oktobra do 9. novembra 2017. godine.

Nakon objave finalnih lista korisnika stambene komponente Programa, provedena je analiza uslova života i potreba domaćinstava kako bi se odabrale porodice koje ispunjavaju uslove za podršku u vidu ekonomskog osnaživanja. Liste korisnika mogu se naći na web stranici UNDP BiH, kao i na oglasnim pločama općina i gradova koji učestvuju u Programu.

Program za oporavak od poplava - stambenog zbrinjavanja pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine.

Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa vladama Federacije BiH i Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim općinama i gradovima, saopćeno je iz UNDP-a.

Novum.ba

Vezano: