FOTO/Svečano otvorena kulturno-umjetnička manifestacija 'Andrićevi dani' u Travniku

Večeras je u prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik, svečanim uručivanjem slike –portreta Ive Andrića Memorijalnom muzeju „Rodna kuća Ive Andrića“, autora Ive Raiča, zvanično otvorena kulturno-umjetnička manifestacija „Andrićevi dani.

Posljednjih nekoliko godina, ova tradicionalna manifestacija započinje upravo predstavljanjem umjetničkih djela koje donira neki umjetnik, a ove godine Ivo Raič, umjetnik iz Sarajeva koji je po vokaciji inžinjer strojarstva,  vezan za Travnik dugogodišnjim poznanstvom i prijateljstvom, gradu koji mu je kako kaže prirastao srcu poklonio je portret Ive Andrića.

Da za nove početke nikada nije kasno, dokazuje upavo ovaj svestrani slikar i umjetnički fotograf, koji je ljubav prema umjetnosti osjetio u 50. godini. Iza sebe ima preko 200 radova, hiljade fotografija i preko 50 izložbi širom BiH, ali i dalje. Svoj prvi likovni akvarel, naslikao je 1990. godine. Šestog maja počelo je, kako sam kaže u svojoj biografiji, drugo poluvrijeme njegovog života - inžinjer je postao slikar, te od tada počinje neumorno raditi, učiti, stvarati i izlagati.

 

Tragom Andrićeve putešestvije, nakon 100 godina

Ovogodišnja manifestacija u organizaciji nekoliko institucija kulture u narednih mjesec dana publici u Travnku će ponuditi 25 različitih sadržaja iz kulture, u okviru kojih će se upriličiti brojne izložbe, radionice, pozorišne predstave, promocije knjiga, večeri poezije, predavanja i drugi zanimljivi sadržaji.

Ono što je posebno zanimljivo i bitno naglasiti jeste da su „Andrićevi dani“ ove godine u znaku veoma značajne godišnjice, te tragom toga će ovaj značajan jubilej obilježavanja 100 godina od objavljivanja prvog djela Ive Andrića, u Travniku biti i simbolično i prikladno obilježen.

Stoga su, večeras brojni posjetitelji u okviru izložbe „Iz prognonstva, nakon 100 godina..“ imali priliku vidjeti dio projekta koji je osmislio i realizovao muzejski tim u zanimljivoj ekspediciji koja je putovala mjestima, gradovima i selima gdje je Andrić boravio dok je stvarao „Ex-poto“.

Za portal Novum.ba, direktorica Zavičajnog muzeja Tavnik Fatima Maslić je kazala da ovom izložbom, kao i produkcijskim sadržajima u okviru obilježavanja godišnnjice se zapravo želi podstaknuti publika na ponovno ili prvo čitanje poezije u prozi, te dodala:

„100 godina je prošlo od objavljivanja prvog djela Ive Andrić- 'Ex –ponto', te su se na osnovu toga dogodile neke značajne produkcije, a tragom tog putešestvija, obilaska mjesta na kojima je nastalo ovo djelo, nastala je i ova izložba, koja će također proputovati regijom te ćemo je prezentirati u svim gradovima u kojima je i nastala“,kazala je na kraju Maslić.

"Andrićevi dani" utemeljeni su 1976. godine, a njeni organizatori su Zavičajni muzej Travnik, Gradska biblioteka, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik, Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, Centar za kulturu općine Travnik, Katolički školski centar (KŠC) "Petar Barbarić" i HKD "Napredak" Travnik.

Program manifestacije za srijedu,10.10.2018. godine:

Novum.ba

Vezano: