Na današnji dan umrla Edith Piaf, simbol francuske šansone

1806. Rođen Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa, srpski knez od 1842. do 1858. Tokom njegove vladavine pokrenute su ozbiljne reforme u Srbiji. Na prijesto su ga doveli ustavobranitelji poslije svrgavanja kneza Mihaila Obrenovića.

1899. Počeo Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranž i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez (kasnije Južnoafrička Republika), britanski dominion.

1923. U Bjelaju kod Bosanskog Petrovca rođen Ahmet Hromadžić, bh. književnik, novinar i urednik (“Patuljak iz Zaboravljene zemlje”, “Patuljak vam priča”, “Okamenjeni vukovi” i dr.). Jedan je od osnivača dječije biblioteke Lastavica.

1939. Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Einstein, obavijestila je predsjednika SAD-a Franklina Roosevelta o mogućnosti da nacistička Njemačka proizvede atomsku bombu.

1962. Papa Ivan XXIII otvorio u Bazilici svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme Katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svijetu.

1963. Umrla francuska pjevačica italijanskog porijekla Edith Piaf, zvijezda kabarea i simbol francuske šansone. Također je komponovala šansone i pisala tekstove za njih - “Moj život”, “Na balu uspjeha”.

1963. Umro francuski pisac, slikar i režiser Jean Cocteau, koji je prošao sve faze moderne umjetnosti - kubizam, dadaizam, nadrealizam.

1977. U atentatu ubijen predsjednik Sjevernog Jemena, pukovnik Ibrahim al-Hamdi.

1985. Četiri američka lovca presrela egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda “Akile Lauro” i primorala ga da sleti na Siciliju, gdje su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.

1988. Govor pape Ivana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strasbourgu kada je britanski poslanik iz Sjeverne Irske, protestantski svećenik Ian Paisley, počeo da uzvikuje “antikrist”, razvivši transparent na kojem je pisalo “Ivan Pavle II - antikrist”.

1991. Skupština BiH donosi akt o suverenosti, dok će se referendum o samostalnosti održati nekoliko mjeseci kasnije.

1993. U atentatu u Oslu teško je ranjen William Nygaard, norveški izdavač “Satanskih stihova” Salmana Rushdieja, britanskog pisca indijskog porijekla, kojeg je iranski vjerski vođa Homeini osudio na smrt.

1998. Ni nakon sedmosatnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Richard Holbrooke nisu postigli dogovor o rješavanju kosovske krize na osnovu rezolucije UN-a od 23. septembra. Pored prijetnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila provođenje rezolucije.

1999. U centru Prištine, ispred hotela Grand, ubijen je pripadnik UNMIK-a, Amerikanac bugarskog porijekla Valentin Krumov. Pretpostavlja se da su ubice bile u zabludi da je Krumov Srbin.

2000. Umro Donald Dewar, predsjednik škotskog parlamenta konstituisanog 1999. prvi put nakon 292 godine.

2005. U eksploziji automobila bombe na pijaci u Tal Afaru, mjestu na sjeverozapadu Iraka, poginulo je 30, a ranjeno 35 osoba.

2008. Umro William Claxton, fotograf, poznat po izražajnim portretima džez-muzičara, kao što je Chet Baker. Slavu je stekao snimcima Boba Dylana i Franka Sinatre, Johna Michella i Thoma Johnsona.

Novum.ba

Vezano: