Kriza u bh. košarci: Otkazano prvo kolo Lige 12

Prvo kolo nove sezone košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine, koje se trebalo igrati sutra, otkazano je zbog velike krize na relaciji Košarkaški savez Republike Srpske – Košarkaški savez Bosne i Hercegovine.

Komesar takmičenja Božo Bošnjak izjavio je za Agenciju Fena da su Mladost iz Mrkonjić Grada i Vihor iz Bratunca sinoć tražili otkazivanje utakmica prvog kola, za šta su dobili saglasnost Zrinjskog i Kaknja protiv kojih se sastaju na početku takmičenja.

“Mislim da je njihov zahtjev opravdan zbog situacije s Košarkaškim savezom Republike Srpske. Stvari će se izdefinisati na skupštini Saveza, a prvo kolo Lige 12 će se igrati 21. oktobra – s njima ili bez njih”, rekao je Bošnjak.

Problemi su počeli kada je Igokei, standardnom učesniku ABA lige, naloženo da mora igrati ligaški dio takmičenja.

Čelnici Igokee su to odbili, a potom zaprijetili da neće igrati ni završnicu takmičenja. Naglasili su da nijedan klub iz Bosne i Hercegovine koji je učestvovao u ABA ligi, nije igrao u početnoj fazi domaćeg prvenstva.

Košarkaški savez Republike Srpske podržao je čelnike kluba iz Aleksandrovca – klubovi iz Republike Srpske su zamrznuli svoj status u Savezu, a to su učinili i članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine iz tog entiteta.

U prvom kolu Lige 12, koje je trebalo biti odigrano sutra, trebali su se sastati Bratunac – Kakanj, Spars – Gradina, Široki – Vogošća, Mladost – Zrinjski, Sloboda – Bosna i Student – Igokea, prenosi BHRT.

Novum.ba

Vezano: