BH-GAS: Neodgovorno ponašanje pojedinaca potencijalno ugrozilo snabdijevanje

Prilikom redovnog obilaska trase gasovoda na području Općine Zenica uočeno je da je na lokalitetu Kanal, Zenica - prijelaz preko rijeke Bosne prema Arcelor Mittalu otuđen dio mosta u dužini od cca 30 m, saopćio je BH-Gass d.o.o.

Za ovaj most je bio ovješen magistralni gasovod u proteklih 40 godina od same izgradnje gasovoda, i istim se snabdijeva Arcelor Mittal i ostali potrošači u industrijskoj zoni Zenica.
"NN lica su u proteklim danima izrezali željeznu konstrukciju mosta i time doveli u opasnost ljude i materijalna sredstva, jer na pojedinim dijelovima magistralni gasovod nije više ovješen o most, te se time može ugroziti sigurnost snabdjevanja prirodnim gasom.

Pored ugrožavanja sigurnosti snabdijevanja, postoji osnovana sumnja da je izvršeno i krivično djelo teške krađe, jer most se vodi u poslovnim knjigama BH-Gasa i u njegovu rekonstrukciju BH-Gas je nakon rata ulagao značajna materijalna sredstva. BH-Gas će u toku dana svim nadležnim organima prijaviti ove radnje", navodi se u saopćenju.
Iz Gas-a dodaju da, na kraju, ostajemo začuđeni da u 21. vijeku NN lica mogu odnijeti cca 30 metara mosta.

Novum.ba

Vezano: