Poplave u Gornjem Vakufu, jak vjetar u Bugojnu

Foto:ilustracija

Foto:ilustracija

U općini Gornji Vakuf-Uskoplje usljed obilnih padavina tokom noći došlo je do izljevanja iz korita potoka Grnišnjak. Voda je poplavila zemljište i ugrozila kuće u naseljima Hrasnica i Grnica.

Uposlenici civilne zaštite su na terenu i poduzimaju mjere na zaštiti od poplava.

Jak vjetar, koji puše u Bugojnu brzinom od 13 m/s, otežava kretanje pješaka, a građani koji su morali, zbog nekog razloga, izaći iz svojih kuća i stanova, s velikim oprezom borave na otvorenom.

Bugojanski meteorolog Vahid Haznedarević ističe da su vjetrovi ove jačine česte pojave na teritoriji te općine, i da za sada nisu registrirani olujni udari vjetra, koji bi mogli prouzrokovati veće štete.

-Jutro je toplo, a trenutna temperature zraka 16 stepeni. Tokom noći, palo je 27 litara po metru kvadratnom kiše. I narednih dana nas očekuje toplo i nestabilno vrijeme, s povremenim padavinama - naglasio je.

U Službi za civilnu zaštitu Općine Bugojno kazali su da prate kako će se situacija odvijati u nastavku dana, te da će intervenirati ako bude potrebno.

-Kontaktirali smo naše povjerenike i predsjednike mjesnih zajednica, od kojih smo saznali da do sada nije bilo nikakvih šteta na stambenim i drugim objektima – kazao je Ibro Boškailo.

Novum.ba/Fena

Vezano: