Travnik/CEM-u se pridružila nova generacija 'starijih sestara'

Kako bi svoje nove volonterke pripremili za ulogu starijih sestara u programu “Stariji brat, starija sestra”, jučer je u Centru za edukaciju mladih u Travniku  organizovan uvodni trening, na kojem su mlade aktivistice imale priliku  upoznati se sa ostatkom grupe, te podijeliti svoju motivaciju za učešće u programu.

"Trening smo, kao i u prethodnim ciklusima programa, organizovali s ciljem međusobnog upoznavanja volonterki i izgradnje tima, jer je njihova međusobna podrška, uz mentorstvo koordinatora programa, od presudnog značaja za rad sa djecom, kojima će tokom narednih osam mjeseci biti starije sestre. Također, volonterke su sa nama podijelile i svoja očekivanja od programa, te zašto su odlučile da se uključe i na ovaj način daju svoj doprinos odrastanju i razvoju djece iz socijalno nestabilnih sredina",saopćeno je iz CEM-a.

Budući da će se najviše družiti sa djecom i biti im najveća podrška tokom trajanja programa, sa volonterkama se radilo i na ostvarivanju prvog kontakta sa djetetom, cjelokupne komunikacije, kao i samog procesa druženja, kako bi bile spremne za kvalitetan rad, kako kroz individualne susrete i druženja, tako i kroz akitvnosti koje ćemo organizovati za cijelu grupu.

Naredni korak je upoznavanje sa djecom, čije će starije sestre biti, kao i njihovim roditeljima, nakon čega slijedi još jedna serija lijepih priča i malih avantura kojih će, kao i prethodnih godina, biti mnogo, a svi ćemo ih s osmijehom pamtiti.

Novum.ba/CEM

Vezano: