FOTO/Svečano promovisana nova elektronska članska karta JU Gradska biblioteka Travnik

Posljednjeg dana kulturne manifestacije “Andrićevi dani” u obnovljenim prostorijama JU Gradska biblioteka Travnik u okviru programa “Nova biblioteka”, danas je upriličena promocija prigodne elektronske članske karte biblioteke sa naslovima i motivima Andrićevih djela.

Ovom prilikom dodijeljene su počasne članske karte svima onima koji na bilo koji način učestvuju u edukaciji mladih ljudi, a Dženan Kos, direktor JU Gradska biblioteka Travnik je kazao da je njihov cilj da svi oni koji preuzmu člansku kartu budu ambasadori JU Gradska biblioteka Travnik i da zajedno s njima doprinose kulturi čitanja, te dodao:

„Svu svu svoju energiju smo usmjerili prema tome da u narednom periodu povećamo broj čitalaca, ne da bi se hvalili tim brojem, već da bismo dodatno Travničanima otvroili pristup knjizi, odnosno učinili biblioteku njihovim drugim domom“.

Prva elektronska članska karta danas je uručena načelniku općine Travnik, Admiru Hadžiemriću, koji je ovom prilikom naglasio da se nada da će se ovim potezom u narednom periodu omogućiti vraćanje knjige i kulture čitanja u srca sugrađana.

„Tek kad osjetimo miris koji dušu hrani i kad se osamimo s kjnigom onda vidimo koliko je ona zasita vrjedniji medij od svakog drugog digitalnog medija“, zaključio je na kraju Hadžiemrić.

Elektronska članska karta pripala je i premijeru Vlade SBK/KSB, Tahiru Lendi koji je naglasio da će Vlada SBK/KSB i u narednom periodu preko resornih ministarstava prepoznavati i podržavati sve buduće projekte. Također, Lendo je dodao da rado peruzima ambasadorsku obavezu i zaduženje da promoviše i prezentira kulturu čitanja, pogotovo među mlađom populacijom.

Na svojoj novoj članskoj karti zahvalila se i Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB kazavši da je ovo jedan dobar iskorak da se čtatelji vrate knjigama i to na jedan vrlo savremen način.

Ovom prilikom počasne članske karte su uručene i direktorima školskih ustanova, vrtića, javnih ustanova i predstavnicima udruženja koji na određen način učestvuju u radu s mladim ljudima.

Također danas su nagrađeni i najaktivniji čitaoci centralnog i dječijeg odjeljenja JU Gradska biblioteka Travnik u 2018. godini. Fatima Karajko, sa pročitanih preko 100 knjiga i Iman Savić-Arnautović dobitnice su ove značajne članske karte.
 

Travnička biblioteka unutar svojih čvrstih zidina, izgrađenih davne 1947. godine, čuva jedinstvenu riznicu naslova, bestselera i značajnih primjeraka knjiga, koji su sačuvani i u ratnom periodu. Osnovana je dvije godine nakon oslobođenja Travnika od fašizma, a dio fonda je kupljen iz sredstava Nobelove nagrade Ive Andrića.

Nedavna inicijativa u Općinskom vijeću Travnik za renoviranje biblioteke, rezultirala je obnavljanjem vanjske stolarije i krečenjem kompletnog unutrašnjeg prostora

JU Gradska biblioteka Travnik odnedavno je vlasnica licence za COBISS (kooperativni online bibliografski sitem i servisi), na osnovu čega je će biti sostupna čitateljima u cijeloj BiH i regionu.

Biblioteka trenutno ima oko 400 članova, te raspolaže sa oko 55.000 knjiga, a neke knjige su izuzetno vrijedna raritetna izdanja.

Također, odnedavno su uvedene i nove olakšice za članove, koje su izuzetno dobro prihvaćene, a to je da članske karte vrijede godinu ili šest mjeseci od dana upisivanja u Gradsku biblioteku.

Svi koji žele biti novi članovi JU Gradske biblioteke Travnik u narednih 12 mjeseci, danas, ali i tokom cijele naredne sedmice imaju priliku učlaniti se sa popustom od 50 %.

Novum.ba

Vezano: