Borba s virusima i bakterijama: Moćan sok koji jača imunitet i tjera gripu

Među preventivnim mjerama za sprječavanje širenja gripe su učestalo pranje ruku sapunom i tekućom vodom, prekrivanje usta i nosa maramicom za jednokratnu upotrebu tokom kašljanja i kihanja, bacanje maramica nakon upotrebe, kašljanje i kihanje pokrivanjem nosa i usta laktom ako vam maramice nisu pri ruci, ostanak kod kuće ako se razbolite i na kraju traženje liječničke pomoći u slučaju pogoršanja.

Gripa je zarazna bolest koja se lako prenosi, a s ciljem da je izbjegnete bitno je i da imate zdrave navike i ojačate imunološki sustav, da se pravilno hranite, redovno vježbate i da odvojite vrijeme za odmor.

Za jačanje imuniteta, vrsta i kvaliteta namirnica koje jedete je vrlo bitna.

Na popisu namirnica s protuupalnim svojstvima su zeleno povrće, bobičasto voće, losos, batat... A tu su i nezaobilazne namirnice bogate vitaminom C među kojima su nar, limun, naranđa te mandarina.

U nastavku pročitajte i recept koji će vam pomoći u borbi s virusom i opskrbiti vas potrebnim vitaminima. Ako se gripa pojavi ovo mješavina pomoći će vam u bržem rješavanju simptoma.

SASTOJCI ZA OVAJ ZDRAVI NAPITAK SU:

- 1 češanj bijelog luka

- 1/2 kašika kurkume

- 1 kašik naribanog đumbira

- 1 šoljica cijeđenog soka od naranče

- 1/2 cijeđenog limuna

PRIPREMA

Bijeli luk nasjeckajte na sitno i izmiješatje ga s ostalim sastojcima, a onda sve izmiksajte u blenderu i prelijte u staklenu bocu. Tri do četiri dana za redom popijte jednu čašu ovog soka dnevno. Čuvajte ga u frižideru.

Novum.ba

Vezano: