INTERVJU /Nermina Čohadžić, rukovodilac VA Srma:'Ko pjeva zlo ne misli'

U subotu će u sali hotela Reumal biti održan godišnji koncert VA Srma pod nazivom „Dobra vam noć prijatelji“, gdje će članice ovog udruženja zajedno sa svojim gostima pružiti Fojničanima i drugim posjetiocima Fojnice odličan ugođaj i još jednu noć za pamćenje. Upravo je to razlog za razgovor sa Nerminom Čohadžić, rukovodiocem VA SRMA.

Novum: Vokalni ansambl Srma postoji sedam godina. Svake godine obilježite godišnjicu svog rada, tako će biti i ove godine. Šta je to ovoga puta Srma pripremila Fojničanima?

Nermina Č: Upravo tako, svake godine pripremamo pjesme koje su hitovi bili i ostali i dan danas za sve generacije. Želja nam je da na našem koncertu, osim nas, pjeva i naša publika, naši prijatelji. Mislim da smo svih ovih godina uspijevali da razveselimo naše sugrađane i sugrađanke i da sa naših koncerata odu nasmijani i zadovoljni a najbolji pokazatelj uspjeha jeste posjećenost i puna sala našeg Reumala. I ovog puta se nadamo da će tako biti jer pored Srme tu su i naši gosti orkestar Damira Galijaševića, Vesna Hadžić, Bahrija Hadžialić, učenici OŠ "Muhsin Rizvić" i Kenan Izberović te voditelj programa Enver Šadinlija.

Novum: Osim godišnjih koncerata te sličnih manifestacija i nastupa u svom gradu od početka svog postojanja VA Srma bilježi nastupe i širom zemlje ali i u inostranstvu. Koji nastup izdvajate kao posebno drag?

Nermina Č.: Teško je izdvojiti neki nastup, jer mnogo ih je bilo ali ondje gdje se najbolje osjećamo jeste ipak naš grad. Poslije toga je Beograd, nastup u dvorani „Kolarac“ u centru Beogradu, gdje smo pjevale „Mostarske dućane“. E to je divan osjećaj i srce puno. A Istanbul je posebna priča, pjevati „Zemljo moja“ na Bosforu.

Novum: Ko čini ustvari VA Srma?

Nermina Č.: Srmu čine vesele i pozitivne žene i djevojke koje uživaju u druženju, pjesmi i putovanjima. „Ko pjeva zlo ne misli“ to je naš slogan jer mi jednostavno nemamo ni vremena za loše misli.

Novum: Na svojim nastupima uvijek oduševite publiku, izvodite sevdalinke, narodnu i zabavnu muziku, reklo bi se za svakoga po nešto?

Nermina Č.: Nastojimo svaki put biti bolje i pripremiti za sve generacije po nešto. Za svaku manifestaciju ili priliku pažljivo biramo repertoar kako bi na našim nastupima svima koji dođu bilo lijepo.

Novum: Govorili smo o vašim nastupima, o ovoj večeri, sigurno vam treba puno ideja, truda, rada ali vjerujem da imate i pomoć od drugih. Ko vam pomaže u vašem radu?

Nermina Č.: Ideja ne nedostaje, ima nas mnogo i svaka od nas je kreativna i puna ideja ali i truda treba zaista puno. Ovaj koncert pripremamo od maja mjeseca. Odabir pjesama, odabir orkestra koji će nas pratiti, zatim vježba kako bi to na kraju sve lijepo zvučalo. I ovaj put, kao i svaki drugi, naša podrška je Općina Fojnica i načelnik Sabahudin Klisura, tu su i Kantonalno ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Federalno ministarstvo za sport i kulturu. Također naša podrška uvijek je i naš ministar u Vladi SBK Salkan Merdžanić i BH Pošta na čelu sa generalnim direktorom Mirsadom Mujićem. Svakako ne smijemo zaboraviti ni Turski kulturni centar, ovo su dakle svi oni bez kojih mi ne bi mogli realizovati naše aktivnosti.

Novum: Za kraj, pitanje za Vas. Prosvjetni ste radnik, radite s djecom, radili ste kao koreograf folklorne sekcije, sada ste rukovodilac hora. Sve naprijed pomenuto radite veoma uspješno i s puno entuzijazma. Kako uspjevate?

Nermina Č.: Uživam, hvala Bogu, prvenstveno u svom poslu sa djecom. Volim iskrenost a ko bi mogao biti iskreniji od njih, ili te vole ili ne vole a djeca isto tako mogu najbolje osjetiti moju ljubav i onda to ide. Zbog ljubavi ništa nije teško. Tako i članice VA Srma osjete moju ljubav, volju i želju za rad.Naravno, uvijek kažem, bez podrške moje porodice, ne bi to baš glatko išlo. Nalazim snagu u onim koje volim i koji vole mene i cijene moj rad i trud.

Novum.ba

Vezano: