Susreti Zija Dizdarević / Almin Kaplan iz Mostara pobjednik konkursa za najbolju kratku priču

Književno–kulturna manifestacija Susreti Zija Dizdarević, koja ove godine obilježava svoje tridesetčetvrto izdanje, danas u Fojnici ima svoju završnicu. Program Susreta je počeo otkrivanjem biste Ziji Dizdareviću u parku Nove bolnice. Autor je akademik Mensud Kečo a bistu su otkrili brat Zije Dizdarevića, Raif Dizdarević i načelnik općine Fojnica Sabahudin KlisuraPrilikom otkrivanja biste učenica SMŠ „Zija Dizdarević“ Adna Kršić je pročitala pismo Branka Ćopića upućeno Ziji Dizdareviću.

Nakon otkrivanja biste u Sali Općine Fojnica je održana Svečana akademija Susreta Zije Dizdarevića na kojoj su prisustvovali brojni gosti iz društvenog života. Prisutne su pozdravili načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura i Nevres Jemendžić, predsjednik Upravnog odbora Susreta.

O značaju ove manifestacije govorio je Hadžem Hajdarević, predsjednik Programskog savjeta Susreta Zija Dizdarević. S obzirom da je jedno od osnovnih obilježja Susreta Zija Dizdarević konkurs za najbolju kratku priču/pripovijetku danas su dodjeljene i nagrade pobjednicima na ovom konkursu. Edin Pobrić, predsjednik žirija je saopštio prisutnima rezultate konkursa

„Ove godine je na konkurs pristiglo 66 priča od kojih se izvojile tri priče. Treću nagradu je osvojio Mehmed Đedović, drugu nagradu je osvojio Alma Muharemović-Malohodžić iz Tuzle a pobjednik je Almin Kaplan iz Mostara“

Priča koja je pobijedila na ovogodišnjim Susretima nosi naziv „Motorka“ a predstavlja portret jedne provincijske sredine koja se oporavlja od ratnih stradanja, priča je pisana sa smislom za humor koji potiskuje tragediju, rečeno je prilikom dodjeljivanja nagrada.

“Drago mi je da sam danas u Fojnici, ovo je moj drugi dolazak ovdje i moram vam reći da sam upravo u Fojnici napisao svoju prvu priču. Posebno sam sretan što sam dobio ovu nagradu jer na moje pisanje najveći uticaj imaju dva pisca a to su Zija Dizdarević i Branko Čopić”, kazao je u svom obraćanju pobjednik Konkursa Almin Kaplan. Svečanu akademiju su muzičkim numerama uljepšale članice Vokalnog ansambla „SRMA“.

Ovogodišnji Susreti nastavljaju se danas poslijepodne u Kulturnom centru „Yunus Emre“, u 16,30 sati je otvaranje izložbe i Okrugli sto o životu i djelu Isaka Samokovlije, a u 19,00 sati razgovor sa gošćom Susreta, poznatom književnicom Feridom Duraković.

Novum.ba

Vezano: