Manifestacija otvaranja Austrijskog kulturnog foruma danas u Sarajevu

U Sarajevu će danas zvanično biti otvoren Austrijski kulturni forum koji će, kao dio Austrijske ambasade, biti platforma za razmjenu između Austrije i BiH u oblastima umjetnosti, kulture, nauke i obrazovanja.

Svečana ceremonija otvaranja će biti popraćena mnogobrojnim sadržajima, a tom prilikom će nastupiti i austrijski bend “Kusimanten”, saopćili su organizatori.

U okviru programa bit će otvorena izložba “Zastave mira” na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo. To je projekat Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo i Austrijske ambasade u saradnji sa Uredom za promociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske – Kulturvermittlung Steiermark i Austrijskim kulturnim udruženjem u BiH.

Izložba se sastoji od 24 zastave koje su kreirali učenici iz Štajerske i sarajevske Pete gimnazije, Osnovne škole iz Brčko Distrikta, Osnovne škole iz Bosanske Krupe i Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, saopćeno je iz Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Učenici su sami dizajnirali crteže s porukama mira i prijateljstva, koji su izrađeni u obliku zastava.

Izložba će biti realizirana u saradnji sa Uredom za promociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske - Kulturvermittlung Steiermark i Foto Galerijom "Jelićeva", saopćeno je.

Konferencija za medije u Pozorištu mladih Sarajevo, na kojoj će se obratiti ambasador Austrije Martin Pammer, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine Kernthaller i Pomoćnica Savezne ministrice za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Teresa Indjein, nadležna za oblast kulture, zakazana je za 18.00 sati.

Zvanično otvaranje Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo biće održano u Pozorištu mladih Sarajevo u 18.30 sati.

Novum.ba/FENA

Vezano: