Travnik/Održana druga radionica u okviru projekta 'Dijalog za budućnost'

U okviru zajedničkog projekta “Dijalog za budućnost”, koji provode Ujedinjene nacije, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO i 28 općina u BiH, među kojima je i Travnik, danas je u maloj sali Općine Travnik održana druga radionica na temu „Pojam društvenog učešća i faktori koji utiču na njega“.

Današnjem treningu i drugoj obuci po redu na temu saradnje građana i lokalnih vlasti prisustvovali su predstavnici lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva, obrazovnih i kulturnih institucija iz Travnika, Novog Travnik, Viteza, Busovače i Kiseljaka, koji svojim učešćem kroz razvijanje edukativnih modula mogu doprinijeti povezivanju u ovim lokalnim zajednicama.

Prva obuka je održana na temu javnog zagovaranja, komunikacijskih vještina, a Ermin Hajder, trener današnje radionice u okviru projekta “Dijalog za budućnost” u procesu obuka koje se implementiraju za partnerske općine je kazao da je ovo zadnja faza prije upostave dijaloških platformi, te dodao:

“Još nas očekuje izgradnja povjerenja na lokalnom nivou. Mislim da je jako lijepo ovdje čuti iskustva ljudi iz svih općina koje su se okupile, vidi se da su to aktivni građani. Definitno to govori da u BiH ima budućnosti i da je ona isključivo na građanima i izabranim predstavnicima lokalne vlasti, te da je ovo jedan dobar dio procesa da u budućnosti imamo dijaloške platforme gdje će građani i lokalne vlasti na lokalnom nivou imati dobre rezultate”, naglasio je Hajder.

Cilj projekta je doprinijeti povećanju interakcije i saradnje između raznih društvenih i etničkih grupa u BiH kroz dijalog, zajedničku identifikaciju prioriteta i kroz saradnju na pronalasku rješenja.

Na pitanje na kakvu je zainteresovanost za saradnju naišao u Travniku, Hajder je kazao da su svi prisutni jako oduševljeni samom idejom projekta, ali da će ipak najbolji odgovor dati rezultati dijaloške platforme, rezime i način kako će sarađivati građani i lokalne vlasti.

“Svi u ovom procesu imamo odgovornost. Svi implementatori u BiH koji rade na ovome, mislim da će imati dobre rezultate. Najveću korist će imati lokalne zajednice gdje su načelnici potpisali dijaloške platform, kazao je na kraju Hajder.

Projekat promoviše veću saradnju među lokalnim zajednicama, kulturnu raznolikost kroz nastavne i vannastavne aktivnosti te pruža priliku građanima, organizacijama i zajednicama za učešće u programu kroz javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga.

Novum.ba

Vezano: