Skupština Srednjobosanskog kantona prva koja usvaja Nacrt budžeta za 2019. godinu!

U Travniku je prva vanredna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona, čija je tema Prijedlog nacrta kantonalnog budžeta za 2019. godinu, upravo počela.

Kako je po završetku prethodne, konstitutivne sjednice izjavio predsjedavajući Skupštine SBK Josip Kvasina, kantonalne vlasti do kraja godine namjeravaju izglasati budžet, da se ne ide s odlukom o privremenom finansiranju.

Na današnjem dnevnom redu je i rasprava o Nacrtu zakona o izvršenju budžeta SBK za 2019. godinu i Prijedlog odluke o prostornoj osnovi SBK.

Na konstitutivnoj sjednici osmog po redu saziva Skupštine SBK, potvrđeno je predloženo skupštinsko rukovodstvo. Za predsjedavajućeg je izabran Josip Kvasina iz HDZ-a, koji je i u prošlom sazivu obnašao funkciju predsjedavajućeg, dok su za zamjenike izabrani Muharem Grabus iz SDA i Ljubinka Atanasijević iz SDP-a.

Zastupnici su formirali kolegij, kao i ostala privremena i stalna radna tijela neophodna za nesmetan rad Skupštine. Nakon toga sjednica je prekinuta zbog nemogućnosti izjašnjavanja o broju delegata za Federalni Dom naroda.

Prema rezultatima Općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK-a, SDA će imati deset, dok će isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji sa kantonalnim odborom HDZ-a 1990, imati i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Pet mandata pripalo je SDP-u BiH, po dva DF-u i SBB-u, dok će jednog zastupnika imati Nezavisni blok.

Novum.ba

Vezano: