Skupština Srednjobosanskog kantona jedina u F BiH usvojila Nacrt budžeta za 2019. godinu!

U Travniku je upravo u toku prva vanredna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona, na kojoj su usvojeni Nacrt budžeta Srednjobosanskog kantona za 2019. godinu u iznosu od 217.795.700 KM, što je za 0,7 % manje u odnosu na izmjene i dopune budžeta SBK za 2018. godinu  i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta Srednjobosanskog kantona za 2019. godinu

Na današnjem dnevnom redu je i Prijedlog odluke o prostornoj osnovi SBK.

 

Na konstitutivnoj sjednici osmog po redu saziva Skupštine SBK, potvrđeno je predloženo skupštinsko rukovodstvo. Za predsjedavajućeg je izabran Josip Kvasina iz HDZ-a, koji je i u prošlom sazivu obnašao funkciju predsjedavajućeg, dok su za zamjenike izabrani Muharem Grabus iz SDA i Ljubinka Atanasijević iz SDP-a.

Zastupnici su formirali kolegij, kao i ostala privremena i stalna radna tijela neophodna za nesmetan rad Skupštine. Nakon toga sjednica je prekinuta zbog nemogućnosti izjašnjavanja o broju delegata za Federalni Dom naroda.

Prema rezultatima Općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK-a, SDA će imati deset, dok će isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji sa kantonalnim odborom HDZ-a 1990, imati i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Pet mandata pripalo je SDP-u BiH, po dva DF-u i SBB-u, dok će jednog zastupnika imati Nezavisni blok.

Novum.ba

Vezano: